A Pingpong robot rövid története

Ebben az évben nem jelentkeztem új írással – mostanáig –, aminek leginkább az volt az oka, hogy az elmúlt hónapokban Raduval egy robot fejlesztésén és tesztelésén dolgoztam.

A szóban forgó robotot nemes egyszerűséggel Pingpong robotnak neveztük el, mivel az általam is évek óta alkalmazott Pingpong Stratégia szabályai szerint dolgozik.

Mi a Pingpong kereskedési stratégia?

Kimondottan napon belüli stratégia, amely olyan a kulcsszintekhez köti az esetleges fordulókat és belépési szignálokat, amelyeknél a DAX árfolyama gyakran irányt változtat. Egyszerű és könnyen megtanulható szisztéma, szabályai letisztultak. A pontosan meghatározható kulcsszintek miatt objektív elemzést tesz lehetővé, így ritkábban állítja a kereskedőt dilemma elé a piac. A szóban forgó szintek legnagyobb részét indikátorok rajzolják fel a csártra, amelyeket a stratégiával együtt adunk. Gyakori ügyletnyitási lehetőség – átlagban napi 3-5. Az alacsony idősík miatt csak azoknak ajánlott, akik naponta minimum 4-5 órát a kereskedéssel tudnak tölteni – lehetőleg egyhuzamban.

A stratégiáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

A teszteredményekről

Az expert létrehozásának rövid előzménye, hogy egy évvel ezelőtt lehetővé tettük a Pingpong Stratégia megtanulását, majd ezt követően többen jelezték felénk, hogy jó lenne, ha robot is készülne a szisztéma szabályrendszere alapján. Nyitottak voltunk a felvetésre, mivel a stratégiában szereplő belépőszignálok, szűrések és menedzselés legnagyobb része objektíven meghatározható, azaz kevés szubjektív elemet tartalmaz a komplett elemzés. Ez azt jelenti, hogy ezeket az elemeket le lehet programozni, automatizálni.

A Pingpong Stratégia manuális kereskedés közben született, és forrta ki magát, tehát a teljesen automata robot eredetileg nem volt a céljaink között. A stratégiának vannak olyan részei, amelyhez az ember, a kereskedői szem és gyakorlat szükséges. Emiatt nem törekedtünk arra, hogy a szisztéma minden egyes elemét százszázalékosan leprogramozzuk. A stratégiának vannak olyan részei, amelyhez az ember, a kereskedői szem és gyakorlat szükséges.  A Pingpong technika körülbelül 80%-ban tartalmaz objektív elemeket, és 20% százalékban igényel szubjektív elemzést. Számunkra az volt az izgalmas, hogy az automatizálást követően milyen teszt eredmények mutatkoznak majd meg, hogy elvérzik-e automataként a stratégia vagy sem. Ugyanis sok stratégiánál a jó eredményhez, éppen az a csekélyebb (amely nem is annyira csekély) emberi tényező szükséges, amit ebben az esetben nagyjából 20%-ra saccoltunk. A kiindulási alapunk az volt, hogy olyan expertet hozzunk létre, amely erősen megtámogatja a manuális kereskedést, de a stafétabot az ember kezében van, a döntéseket ő hozza, és a robot a másodpilóta szerepét tölti be.

Mi lett a végeredmény?

Miután elkészül az első verzió, lefuttattuk az MT4 stratégia teszterben az elmúlt másfél év DAX adataival, ahol közel 1100 pozíciót nyitott és menedzselt le az expert. Ennyi megkötött ügyletből már bőven lehet következtetéseket levonni. A teszteredmények kimondottan szépek voltak, ezért érdemesnek tartottuk a robotot arra, hogy tovább foglalkozzunk vele, és a teljesen automatizálható elemek paramétereit finomítsuk, illetve összehangoljuk egymással. Csak ez a folyamat három hónapot vett igénybe.

A végeredmény az lett, hogy van egy olyan eszköz a kezünkben, amelyik jelentősen támogatja a manuális kereskedést, továbbá képes a teljesen önálló munkára is – természetesen emberi felügyelet és figyelem alatt, és nem magára hagyva ellenőrzés nélkül napokig, hetekig az expertet.

Hogyan tovább?

Terveink szerint februárban tartunk egy ingyenes Trader Klub webináriumot, ahol beszélünk magáról a Pingpong stratégiáról, és bemutatjuk a hozzá készült robotot is.

Az ingyenes webináriumig még több alkalommal jelentkezni fogunk izgalmas részletekkel, amelyekben a stratégiával és a robottal kapcsolatban is részleteket osztunk meg – mindenképpen kövesd a leveleinket!

Szeretnél hasonló tartalmakat kapni?

Iratkozz fel a Trader Klub hírlevelére!

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.