A cikket Radulovic Attila írta.

A webináriumainkhoz a Zoom nevű alkalmazással tudsz csatlakozni. Minden előadásunkhoz tartozik egy link, amelyet a webináriumot megelőzően elküldünk a részedre. Az alábbi bejegyzéseben írásos és videós segítséget is készítettem számodra.

Koronavírus miatt érkeztél erre az oldalra?

Akkor mindenképp olvasd el ezt a részt!

A Zoom szoftver online webináriumok és találkozók megtartását teszi lehetővé. A legfontosabb információk:

 • A szoftver két részből áll: egy webes fiókból, illetve egy asztali számítógépen (vagy laptopon) futó szoftverből. Az előbbi a teljes körű adminisztrációra (szobák létrehozása, előfizetés menedzselése, felvételek letöltése stb.), utóbbi pedig a meeting audió és videóadatának közvetítésére és fogadására szolgál.
 • Van okostelefonon és tableten elérhető applikáció is iOS-re és Androidra, a szoftverboltokban a Zoom szóra keresve találhatod meg őket.
 • A Zoom képes egy kattintással felvételt indítani a meetingről. Felvétel készítése a “felhőben” (= a Zoom szerverén) és akár a résztvevők saját számítógépén is indítható. Javaslom a felhő alapú rögzítést.
 • Meetinget (szobát, találkozót) a webes felületen, valamint az asztali programon belül is indíthatsz.
 • A szoftver ingyenesen is használható. Ekkor egy “szobában” legfeljebb 100 résztvevő tartózkodhat, és 40 perc után a rendszer mindenkit kiléptet. A 40 perces limit a legkisebb fizetős csomagban már nincs benne. A csomagokat (angol nyelven) itt találod.
 • A legkisebb csomag 15 USD/hó + ÁFA, azaz kb. 6 000 Ft. Bankkártyával vagy paypallal tudsz fizetni a cégnek, a fizetési rendszer megbízható (csak tartsd be a szokásos biztonsági szabályokat). Regisztrálni itt tudsz a Zoom-ra. A regisztrációt követően azonnal használhatod a rendszert az aktuális csomag feltételei szerint, nem kell várnod semmire. Minden automatizált, vagyis az online fizetést követően pillanatokon belül feloldódnak az ingyenes csomag korlátozásai.
 • Zoom meetinget a webes felületen hozhatsz létre, a saját fiókod regisztrációját követően.
 • A fiók tulajdonosa lesz a meeting host-ja, azaz házigazdája. Beállítástól függően egyébként a résztvevők közül is kijelölhető valaki host-nak.
 • A host elindíthatja, lezárhatja a megbeszélést, elveheti és visszaadhatja a résztvevők némítását, kidobhat résztvevőket.
 • Minden meetingre egyedileg megszabhatod, hogy a résztvevőknek milyen jogosultságai lesznek a “találkozó” során. Például: elnémítva lépjenek-e be a szobába, feloldhatják-e saját némításukat, oszthatnak-e meg képernyőt stb.
 • Ha csatlakozol egy Zoom megbeszéléshez, akkor minimum egy hangszóróra van szükséged, amin hallani tudod a résztvevőket. Nem kötelező a webkamera és a mikrofon használata, de a kétirányú kommunikációhoz értelemszerűen szükséges egy mikrofon. Tökéletesen megfelel egy pár száz forintos darab is, olyan, mint például ez. Csoda minőséget nem szabad várni, de a célnak megfelel.
 • Előfordulhat, hogy egy vagy több résztvevő visszahallja saját magát. Ez nem a szoftver hibája, hanem az adott résztvevők hangszóróinak hangereje túl magas, vagy gyengébb minőségű. Ezekben az esetekben érdemes fejhallgatót viselni, így a visszhangosság elkerülhető.
 • Ugyancsak a résztvevők hangeszköze miatt és nem a szoftver hibájából lehet torz, pattogó, háttérzajos a hang. Ha “dobozhang” tapasztalható, érdemes az adott résztvevőt megkérni, hogy fáradjon egy kevésbé visszhangzó helyiségbe.
 • Ha nem találsz valamilyen funkciót vagy lehetőséget, vizsgáld meg tüzetesen a szoftver, illetve a webes fiók felületét! Minden angol nyelven van, magyar nyelv beállítására nincs lehetőség.
 • A bejegyzés további része a résztvevőként történő használatról szól.

Videós segítség

A webinárium felvétele

A webinárium vágott felvételét itt tudod megtekinteni. Figyelmedbe ajánljuk a webináriumainkon történő élő részvételt, hiszen úgy akár élőben is kérdezhetsz az előadótól!

Írásos segítség

Nincs más dolgod, mint ráklikkelni az e-mailben kapott linkre – a link közvetlenül az előadás “szobájához” visz. Ez után két dolog történhet attól függően, hogy használtál-e már a számítógépeden korábban Zoom webinárium szoftvert.

Ha még nem, akkor először is le kell tölteni a Zoom webinárium szoftverét, hogy beléphess az előadásba. Ne aggódj, a Zoom webinárium szoftvere nem foglal sok helyet, és teljes mértékben biztonságos!

Ha már használtál, akkor pedig azonnal, vagy a jóváhagyásodat követően elindul a gépedre korábban települt Zoom webinárium szoftver.

Ha még sosem használtál Zoom webinárium szoftvert

 1. A linkre kattintást követően – a böngésződ típusától függően – hasonló ablakot fogsz látni. Automatikusan – vagy miután kattintasz a Fájl mentése gombra – elindul a Zoom webinárium szoftver letöltése.

Google Chrome böngészőben:

A Zoom letöltés elindul Chrome-ban

Firefox böngészőben:

A Zoom letöltés elindul Firefox-ban

Ha nem indulna el automatikusan a letöltés, kattints a download here linkre!

 1. Miután befejeződött a letöltés, indítsd el a fájlt a letöltésre történő kattintással!

A Windows meg fogja kérdezni, hogy megengeded-e a futtatást:

Hozzájárulás a Zoom futtatásához
 1. Ha a vírusírtó vagy tűzfal hozzájárulást kér tőled, ezt add meg a Zoom-nak. A telepítés körülbelül 1-2 perc alatt befejeződik, utána pedig a Zoom szoftver arra kér, hogy fogadd el általános szerződési feltételeit és adatvédelmi nyilatkozatát, melyeket a kékkel kiemelt szövegekre kattintva érhetsz el. Kattints az I agree gombra – az alábbi képen bekereteztem.
A Zoom ÁSZF és Adatvédelmi nyilatkozatának elfogadása
 1. Most add meg a nevedet. Ez a név meg fog jelenni a résztvevők listájában, ahol írásban tudsz majd kommunikálni velünk. Kattints a Join gombra!
Add meg a neved!
 1. Ez után már tulajonképpen az előadás előszobájában vagy. Ahhoz, hogy hallhasd a webinárium hangját is, kattints a zöld színű Join Audio Conference by Computer gombra! Ha ez a gomb nem zöld, hanem szürke, akkor ellenőrizd a számítógéped hangbeállításait a Windows beállításaiban – tesztelni a Test Computer Mic & Speakers pontban tudsz.
Csatlakozás a webináriumhoz

Ha már használtál Zoom webinárium szoftvert

Ha már korábban használtad a Zoom rendszerét, akkor egy ehhez hasonló ablakot fogsz látni, miután a webinárium linkjére kattintottál:

Zoom Meetings megnyitása

Érdemes bejelölnöd a “Az ilyen típusú linkeket mindig a társított alkalmazás nyissa meg” lehetőséget, mert akkor a jövőben ezt a lépést sem kell többet kézzel megtenned.

Lehetőségek a webinárium alatt

A webinárium ideje alatt látni fogod az előadást. Az ablak alján egy sötétszürke színű sáv jelenik meg, valami ehhez hasonló:

Zoom vezérlők
 • Join Audio gomb: csak akkor jelenik meg, ha valamiért a csatlakozás folyamán nem jó helyre kattintottál, vagy a számítógépeden probléma volt a hangbeállításokkal. Kattints rá, hogy hallhass minket! Ha minden rendben, itt egy mikrofont fogsz látni (az sem probléma, ha át van húzva).
 • Participants gomb: a résztvevők listája.
 • Share Screen gomb: ha rákattintasz erre a gombra, akkor jelezheted az előadónak, hogy szeretnéd megosztani a képernyődet.
 • Chat gomb: az előadáson jelenlévők írhatnak az előadónak – itt tudsz például kérdést feltenni.
 • Leave Meeting gomb: itt tudsz kilépni az előadásból.

Sikerült csatlakoznom, de nem hallok semmit!

Amennyiben sikerül csatlakoznod, de nem hallasz semmit, akkor a Zoom számára nem engedélyezted, hogy hozzáférjen a hangeszközödhöz. Olvasd el az alábbi leírásokat, és tekintsd meg a képernyőképeket – így könnyen megtalálod majd azokat a gombokat, amelyeket meg kell nyomnod.

Mi van, ha nem sikerül csatlakoznom?

Biztosan sikerülni fog. Az a kérésünk, hogy ha nem vagy biztos magadban, akkor legalább 1 órával korábban légy jelen, és próbálj csatlakozni. Az előadást pontosan fogjuk kezdeni, ezért jobb, ha nem az utolsó pillanatban érkezel meg!

Ha mégis elakadnál, akkor ne aggódj: a webinárium felvételét mindenképpen meg fogjuk osztani Veled.