How Can We Help?

TP beállításai és szűrései

Itt vagy:

Minden automatikus belépési szignál esetében eldöntheted, milyen szabályok vonatkozzanak a kezdeti célár távolság kialakítására. A lehetőségeket ebben a bejegyzésben részletezzük.

A kezdeti célárhoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Belépés » {Szignál neve} » TP beállításai és szűrései menüben találod.

Mielőtt elmélyülnél ebben a bejegyzésben, javaslom, hogy olvasd át a belépési folyamatot bemutató leírásunkat.

Működési koncepció

  • A kezdeti célár kialakítása gyakran a kezdeti SL alapján történik. Mielőtt továbbhaladnál e cikk olvasásával, mindenképpen tanulmányozd a kezdeti stop loss-ról szóló bejegyzésünket.

  • A kezdeti TP szint használata a Hibrid+ expertben opcionális. Míg az SL koncepciójának legfontosabb sarokköve, hogy egyetlen ügylet sem nyílhat stop loss szint nélkül, addig a TP vonatkozásában bármikor dönthetsz úgy, hogy „üres” TP szinttel – vagyis célár nélkül – nyitsz ügyletet.

  • A végleges TP szintig a következő folyamatban juthatunk el: TP szint (részeredmény) » Ráhagyás alkalmazása » Minimális és maximális TP szűrő » Végleges TP árszint.

    A kezdeti TP szint részeredménye származhat dinamikus (a kezdeti SL mértékének valamekkora szorzataként), illetve statikus (fix TP távolság) működésből.

    Dinamikus módszer alkalmazásakor a részeredmény árszintjére további ráhagyást számolhat a program, és végül az így kapott újabb részeredményt futtatja keresztül a minimális/maximális TP távolság szűrőfunkción. Ha az utóbbi funkció engedélyezve van, akkor a TP távolság korrekciója, vagy a szignál eldobása is megtörténhet.

  • A minimális/maximális TP távolság szűrője, valamint a Buy irány/sell irány ráhagyása a kezdeti célár RR alapú működési típusára vonatkozik, a Fix távolság lehetőségre nem (hiszen ott konkrét, statikus értéket kell megadni).

  • Fontos, hogy a kialakított végleges kezdeti TP szintet a program a pozíció megnyílását, illetve a függő megbízás kihelyezését követően csúszás esetén nem korrigálja. Ennek oka, hogy minden kezdeti tervezett TP szintet technikai szintnek vesz.

  • Előfordulhat, hogy egy beállítás alapján kiszámított TP árszint teljesen rossz helyen van (pl. buy pozíció esetén a leendő nyitóár alatt). Amennyiben a kezdeti TP szint piaci szempontokat nézve elfogadhatatlan helyen van, a program figyelmen kívül hagyja (vagyis eldobja) a szignált, és a pozíció nem nyílik meg.

Kezdeti TP típusa

  • Nincs: ebben az esetben az ügyletnek nem lesz célára, vagyis a profit védelméről egy vagy több SL menedzselő funkcióval szükséges gondoskodni.

  • RR alapú: ebben az esetben a program a szignál nyitásakor a kezdeti SL távolság megadott szorzata alapján alakítja ki a célár távolság részeredményét.

    Ha például 2.0 szorzót állítasz be, akkor a célár részeredménye a kezdeti kockázati távolság kétszerese lesz. Ezt a részeredményt tovább finomíthatod a buy/sell irány TP ráhagyása paraméterek segítségével.

  • Fix távolság: ebben az esetben a program a kereskedő által megadott távolságot veszi alapul a TP szinthez, a belépési szignál kialakulásának pillanatában tervezett nyitóártól számítva.

Fix TP távolság

A kezdeti célár távolság az itt megadott, pipben kifejezett fix távolság lesz.

RR alapú célár SL szorzója

Amennyiben a Kezdeti TP típusa paraméternél az RR alapú lehetőséget választottad, a program az itt megadott számmal szorozza meg a végleges kezdeti SL távolságot.

Nem számít, hogy a kezdeti SL számítása milyen módon történik, csak az, hogy végül mekkora távolsággal számoltunk.

Buy/Sell irány TP ráhagyása

Az RR alapú TP funkció alkalmazásakor a buy és a sell irányoknak külön-külön adhatod meg a ráhagyását (eltolását).

A pozitív érték mindig a mozgástér növelését, a negatív érték pedig a csökkentését jelenti.

TP távolság ellenőrzése

RR alapú funkció alkalmazásakor a részeredmény kialakítása és a TP ráhagyás hozzáadását követően lehetőség van szűrni a leendő TP helyszínt.

  • Nincs ellenőrzés – a dinamikus TP funkció által létrehozott részeredmény, valamint a ráhagyás felhasználásával kialakított árhelyszínt – és az így létrejött távolságot – ellenőrzés nélkül felhasználja a program.

  • Szignál eldobás – amennyiben a dinamikus TP funkció által létrehozott részeredmény, valamint a ráhagyás felhasználásával kialakított árhelyszín – és az így létrejött távolság – kívül esik a megadott minimális/maximális intervallumon, a program eldobja a szignált.

  • Távolság korrekció – amennyiben a dinamikus TP funkció által létrehozott részeredmény, valamint a ráhagyás felhasználásával kialakított árhelyszín – és az így létrejött távolság – kívül esik a megadott minimális/maximális intervallumon, a program korrigálja (módosítja) a kezdeti TP helyszínt.

    Példa: beállítod, hogy a kétszeres RR szorzó alapján határozza meg a program a kezdeti TP távolságot, amelyhez még ráhagyást is megadsz. Tegyük fel, hogy az RR szorzat alapján kapott részeredmény 10 pip, a ráhagyás pedig 2 pip. Ebben az esetben a kezdeti TP távolság 12 pip lenne. Ha a minimális TP távolság mezőben 15 pip van megadva, akkor a program a 12 pipet automatikusan módosítani fogja 15 pipre. Így természetesen a kezdeti TP helyszín is változni fog.

  • Előfordulhat, hogy csak a minimális TP távolságot szeretnéd meghatározni, a maximális TP távolságot nem (vagy fordítva). Ez sem okoz problémát a programnak, hiszen a minimális és maximális korlátozást használhatod külön-külön is. Ha valamelyik értéknek nullát állítasz be, a nincs szöveg jelenik meg a paraméter értékénél és az adott határérték korrekciójára vagy a szignál eldobásra nem kerül sor.

  • A minimum és maximum TP távolság közötti kapcsolat nem engedi meg, hogy a minimum érték magasabb legyen, mint a maximum, illetve fordítva.

Minimális TP távolság

A kezdeti célár vizsgálata során a vizsgálati intervallum minimum értéke. Ha nem szeretnél minimumot megadni, állítsd nullára a paramétert!

Maximális TP távolság

A kezdeti célár vizsgálata során a vizsgálati intervallum maximum értéke. Ha nem szeretnél maximumot megadni, állítsd nullára a paramétert!

Kapcsolódó paraméterek a menürendszerben

Az kezdeti stop loss-hoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Belépés » {Szignál neve} » TP beállításai és szűrései menüben találod.

Paraméter neve
Leírása
Lehetséges értékei
Kezdeti TP típusa
Itt adhatod meg, milyen módszerrel történjen a kezdeti TP megállapítása.
  • Nincs
  • RR alapú
  • Fix távolság
 
Fix TP távolság
Fix TP megadásához ide kell beírnod a távolságot, pipben.
szerkeszthető
 
RR alapú célár SL szorzója
A kezdeti kockázat (1R) távolságát ezzel a számmal szorozva megkapjuk a kezdeti célár távolság alapját.A szignál eldobásához vagy az TP távolság korrekciójához tartozó minimális SL távolság. Nulla esetén nincs korlátozás!
szerkeszthető
 
Buy irány TP ráhagyása
Buy irány esetén ekkora távolsággal lesz eltolva a TP megbízás. A pozitív érték a mozgástér növelését, a negatív a mozgástér csökkentését jelenti.
szerkeszthető
 
Sell irány TP ráhagyása
Sell irány esetén ekkora távolsággal lesz eltolva a TP megbízás. A pozitív érték a mozgástér növelését, a negatív a mozgástér csökkentését jelenti.
szerkeszthető
 
TP távolság ellenőrzése
Szeretnéd-e, hogy túl szűk vagy túl tág take profit esetén eldobjuk vagy korrigáljuk a szignált?
  • Nincs ellenőrzés
  • Szignál eldobás
  • Távolság korrekció
 
Minimális TP távolság
A szignál eldobásához vagy az TP távolság korrekciójához tartozó minimális TP távolság. Nulla esetén nincs korlátozás!
szerkeszthető
 
Maximális TP távolság
A szignál eldobásához vagy az TP távolság korrekciójához tartozó maximális TP távolság. Nulla esetén nincs korlátozás!
szerkeszthető
 

2 hozzászólás

  1. Dr Agoston Daniel 2022-04-25 - 13:17- Válasz

    Nem találtam meg a Tudásbázisban az RSI-nél a súlyozott záróár leírását. Esetleg a képletre is kiváncsi lennék? Feltételezem az Záróárat súlyozzuk, de mivel, a tickekkel? A súlyozott záróár pontosítja vagy rontja a belépési jeleket a sima RSI záróárhoz képest?

    • Radulovic Attila 2022-04-25 - 15:45- Válasz

      Kedves Dániel!

      A súlyozott záróár számítása során a záróárat súlyozzák a gyertya többi értékéhez képest. Számítási képlete = ((Close * 2) + High + Low) / 4.

      Radu

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top