How Can We Help?

Super Trend alapú stop-loss követés

Itt vagy:

A Hibrid+ expert által kezelt pozíciókat több módszerrel menedzselheted. Ezek közül egy a Super Trend indikátor alapú stop-loss követés, amelyről ez a bejegyzés tájékoztat részletesen.

A Super Trend alapú stop-loss követés funkcióhoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Menedzselés » Super Trend alapú stop-loss követés menüben találod.

Mielőtt elmélyülnél ebben a bejegyzésben, javaslom, hogy olvasd át a menedzseléssel kapcsolatos általános tudnivalókat, valamint a Super Trend indikátort bemutató bejegyzésünket.

Mi az a Super Trend indikátor?

Az indikátor a gyertyák középárfolyamának és az ATR indikátor átlagos gyertyaméretének felhasználásával próbálja meg jelezni az aktuális trend irányát. Az indikátort bemutató bejegyzésünket itt éred el.

A Super Trend indikátor

Alapkoncepció

A menedzselési funkció a Super Trend indikátor pöttyei alapján kétféle módszert is tartalmaz az SL szint mozgatásához. A legfontosabb alapvetés, hogy buy pozíciók esetén csak a zöld, sell pozíciók esetén pedig csak a piros Super Trend pöttyöket vesszük figyelembe.

 • Gombócos módszer

  Ez a módszer a felhasználó által megadott aktuális vagy múltbéli gyertyához tartozó Super Trend pötty árfolyamhelyszínét tekinti az új SL helyszín alapjának, amelyet buy és sell irányban külön-külön ráhagyással módosíthatunk.

 • Teraszos módszer

  Ez a módszer mindig a felhasználó által megadott ún. teraszok értékét tekinti az új SL helyszín alapjának, amelyet buy és sell irányban külön-külön ráhagyással módosíthatunk. Buy pozíciók esetén csak a zöld, sell pozíciók esetén pedig csak a piros pöttyöket vehetjük figyelembe.

  A terasz egy minimum 1, de jellemzően több azonos árfolyamszinten elhelyezkedő pöttyből áll. Ha terasz alakul ki, akkor az annak a jele, hogy az árfolyam egy ideig egy meghatározott zónában mozgott, és abból egyik irányban sem tudott kitörni. Az indikátor beállításától függően rövidebb és hosszabb teraszok is léteznek, ezért ha például az utolsónál korábbi teraszt szeretnél figyelembe venni a stop helyszín alapjául, előfordulhat, hogy egészen régi gyertyához kapcsolódó Super Trend pöttyhöz tartozó árfolyamszintet fogsz felhasználni.

  A teraszos módszernél minél régebbi teraszt használsz, annál távolabbi szintet vesz figyelembe a program, vagyis nagyobb mozgástered lesz, viszont lassabban történik meg a kockázat csökkentése és a védett profit növelése.

Mikor érdemes gombócot és mikor teraszt használni?

Az alábbi képen illusztrálom az utolsó 4 lezárt gombócot, és az utolsó 4 teraszt. Tegyük fel, hogy gombócos üzemmódban a 2. lezárt gyertyát, míg teraszos üzemmódban a 2. teraszt választod az Alkalmazott gyertya/terasz paraméternél. Jól látszik, hogy ebben az esetben ez mérsékelt különbséget jelent. A 4. lezárt gyertya és a 4. terasz között már hatalmas különbség van.

Az 1. gombóc/terasz használatakor nincs eltérés, de nagy általánosságban elmondható, hogy minél régebbi adatot használsz, annál inkább nagyobb mozgásteret biztosítasz magadnak a teraszos üzemmód használatával.

A teraszos és gombócos Super Trend menedzselés közti különbség

Paraméterek

Super Trend alapú stop-loss követés bekapcsolva?

Amennyiben ez a paraméter Gombócos vagy Teraszos állásban van, a funkció aktív, a Kikapcsolva opció választásakor inaktív.

Aktiválódási módszer

A funkcióhoz nemcsak azt adhatod meg, hogy mikor aktiválódjon, hanem azt is, hogy a mikor lebegő eredményre, vagy védett profitra vonatkozzon.

 • Leendő SL alapján – ha ezt a lehetőséget választod, akkor a Super Trend indikátor által javasolt, majd a beállításaid szerinti ráhagyással eltolt tervezett (leendő) SL helyszínen várható védett eredmény lesz a vizsgálat alapja.

  A funkcióval elkerülhető, hogy gondolkodás nélkül felhasználd a Super Trend által javasolt stop helyszínt. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a Super Trend stoploss helyszíne profitot biztosít, ha a lebegő eredményed már vastag profitban áll.

  Példa: ha a kezdeti kockázati távolságod 10 pip, és megadod, hogy a leendő SL alapján 1.00R elérése szükséges a Super Trend menedzselés aktiválódásához, akkor a program mindaddig nem veszi figyelembe és nem alkalmazza a Super Trendet mint menedzselési módszert, amíg a beállítandó új SL helyszín legkevesebb 10 pipnyi védett eredményt nem biztosít. Ha az új SL helyszín által biztosított védett eredmény (legtöbbször profit, de mivel negatív R értéket is megadhatsz, eredményt írok) nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott érték, akkor a program folyamatosan, gyertyáról gyertyára alkalmazni fogja az új SL helyszínt.

 • Floating alapján – ha ezt a lehetőséget választod, akkor a pozíció aktuális lebegő R eredménye lesz a vizsgálat alapja.

  Érdemes figyelembe venned: attól, hogy a pozíciód lebegő eredménye profitban áll, a Super Trend által javasolt stoploss helyszín még simán lehet akár veszteséges is.

  Példa: ha a kezdeti kockázati távolságod 10 pip, és megadod, hogy a Floating alapján 1.00R elérése szükséges a Super Trend menedzselés aktiválódásához, akkor a program mindaddig nem veszi figyelembe és nem alkalmazza a Super Trendet mint menedzselési módszert, amíg a pozíció lebegő eredménye kevesebb, mint 10 pip. Ha a pozíció floating eredménye (legtöbbször profit, de mivel negatív R értéket is megadhatsz, eredményt írok) nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott érték, akkor a program folyamatosan, gyertyáról gyertyára alkalmazni fogja az új SL helyszínt.

Aktiválás ekkora profitnál

Az előző paraméterrel megadott ellenőrzési módszer működésekor a program ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e az az elvárt (lebegő, vagy védett) eredmény, amely a funkció aktiválásához szükséges.

Egy kis ismétlés: az 1 R érték a pozícióhoz tartozó kezdeti kockázati távolságot jelenti, mely pipben van kifejezve. Ha a pozíció kezdeti kockázati távolsága például 15 pip, akkor 1R távolság 15 pipet jelent, ha viszont 33.4 pip, akkor 33.4 pipet.

A -1R megegyezik a kezdeti kockázati távolsággal, vagyis ebben az esetben a funkció aktiválódására semmilyen korlátozás nem vonatkozik, a pozíció megnyitásától kezdve azonnal aktív. 0R a pozíció nyitóárát, míg 1R a kezdeti kockázattal megegyező távolságú profitot jelenti.

Buy ráhagyás, Sell ráhagyás

A ráhagyás paraméterek segítségével a Super Trend által javasolt stophelyszíneket tovább finomíthatod. A megadott piptávolságot a program a Super Trendből kiolvasott SL helyszínekből vonja ki (buy pozíció esetén), illetve adja hozzá (sell pozíció esetén).

Vagyis a ráhagyás paraméternél megadott pozitív érték tágítja a mozgásteret, és csökkenti a bebiztosított eredmény mértékét. A nulla azt jelenti, hogy pontosan az indikátorból kiolvasott árhelyszínt szeretnéd felhasználni.

Alkalmazott gyertya/terasz

Ennek a paraméternek a segítségével adhatod meg, hogy mikori adatot szeretnél felhasználni a Super Trend indikátorból történő adatok kiolvasásakor.

 • Gombócos módszer esetén a megadott gyertyához tartozó Super Trend gombóc értékét használjuk fel. Az éppen mozgásban lévő gyertyát aktuális, vagy másként 0. gyertyának nevezzük. A gyertyák számozása jobbról balra halad, tehát a legutoljára lezárult már nem változó gyertya az 1., az őt megelőző a 2. és így tovább.

 • Teraszos módszer esetén a megadott teraszhoz tartozó Super Trend értéket használjuk fel. Az éppen mozgásban lévő gyertya az aktuális, őt másként 0. gyertyának is nevezzük. A teraszok számozása jobbról balra halad, és valószínűleg eltér a gyertyák számozásától, hiszen egy terasz több azonos Super Trend értékből is összeadódhat.

Jó tudni:

 • A gombócos és teraszos módszer között nincsen különbség, ha ezt a paramétert az aktuális vagy 1. lezárt értékre állítod. Ennek oka, hogy az aktuális gyertya mindkét esetben azonos, az 1. terasz pedig szükségszerűen az utolsó lezárt gyertyából áll.

 • Ha bizonytalan vagy a beállítások közti különbségeket illetően, érdemes vizuális visszatesztben kísérletezned. Indíts egy vizuális visszatesztet, keress egy olyan időszakot, ahol tartós emelkedés vagy csökkenés van, és nyiss a trend irányában egy pozíciót! A ráhagyás értékeinél 0-át adj meg, majd nézd meg, milyen különbség van (például) a 2. lezárt gyertya és a 2. terasz stophelyszínként történő alkalmazása között.

Idősík

A Super Trend indikátort a menedzselés során bármelyik idősíkról le tudja kérdezni a program, így megoldható, hogy a kötésitől eltérő idősíkon történjen a pozíciók stoploss követése. Lehet, hogy a belépési szignálodat az M5-ös idősíkon értékelnéd ki, a menedzseléshez viszont már valamely felettes idősíkot használnád szívesen.

Az alábbi lehetőségek közül választhatsz.

 • Örökölt – a Super Trend menedzselés azon az idősíkon dolgozik majd, amelyik idősíkon a belépési szignál létrejött.

 • Aktuális – a Super Trend menedzselés a chart aktuális idősíkján dolgozik.

 • M1-MN1 – a Super Trend menedzselés a megadott idősíkon dolgozik.

Periódus, Szorzó

A Super Trend indikátor két paramétere.

A Super Trend alapú stop-loss követéshez kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Menedzselés » Super Trend alapú stop-loss követés menüben találod.

Paraméter neve
Leírása
Lehetséges értékei
Super Trend alapú stop-loss követés bekapcsolva?
Szeretnéd használni a Super Trend alapú stop-loss követés funkciót?
 • Kikapcsolva
 • Gombócos
 • Teraszos
Aktiválódási módszer
Aktiválódási módszer
 • Leendő SL alapján
 • Floating alapján
 
Aktiválás ekkora profitnál
A program csak akkor fogja kedvezőbb helyszínre mozgatni a stop loss szintet a Super Trend alapján, ha a Super Trend értéke alapján kialakult SL helyszínhez tartozó leendő eredmény (leginkább profit) kedvezőbb, mint a pozíció jelenlegi SL szintje által védett profit.
szerkeszthető
 
Buy ráhagyás
Buy pozíciók esetén a Super Trend érték eltolása pipben kifejezve. A pozitív érték az SL árszint csökkentését, a negatív érték pedig a növelését jelenti.
szerkeszthető
 
Sell ráhagyás
Sell pozíciók esetén a Super Trend érték eltolása pipben kifejezve. A pozitív érték az SL árszint növelését, a negatív érték pedig a csökkentését jelenti.
szerkeszthető
 
Alkalmazott gyertya / terasz
Melyik gyertyához / teraszhoz tartozó adatot szeretnéd felhasználni SL szintként?
 • Aktuális
 • 1. lezárt
 • 2. lezárt
 • 3. lezárt
 • 4. lezárt
 • 5. lezárt
 
Idősík
A Super Trend indikátor lekérdezéséhez használt idősík.
 • Örökölt
 • Aktuális
 • M1
 • M5
 • M15
 • M30
 • H1
 • H4
 • D1
 • W1
 • MN1
 
Periódus
A Super Trend indikátor periódusa.
szerkeszthető
 
Szorzó
A Super Trend indikátor szorzója.
szerkeszthető
 

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top