A TK Super Trend indikátor

Itt vagy:

Az indikátor a gyertyák középárfolyamának és az ATR indikátor átlagos gyertyaméretének felhasználásával próbálja meg jelezni az aktuális trend irányát. A TK Super Trend indikátor az Interneten ugyancsak elérhető Super Trend indikátor korrigált változata, mely nem rajzolja újra magát. Megjelenítési stílusa pont ezen okból kifolyólag pöttyös a vonalas helyett.

Példa a TK Super Trend indikátor működésére

Mely szoftvereink használják, és milyen célra?

 • Hibrid+

  A Super Trend alapú stop-loss követés menedzselési modul használja a pozíciók stop-loss szintjének mozgatására, valamint a pozícióépítési modul használja pozíciók építésére.

 • Risk Manager

  A Super Trend alapú stop-loss követés menedzselési modul használja a pozíciók stop-loss szintjének mozgatására.

Hol használjuk még?

 • Szörf Kereskedési Rendszer

  Gábor komplex kereskedési rendszere több kereskedési stratégiát tartalmaz, melyekben stop loss menedzselési célra használjuk az indikátort.

 • Pingpong Stratégia

  Gábor M5-ös DAX stratégiája szintén stop loss menedzselési célra használja az indikátort PP Super Trend néven.

Hogyan lehet hozzájutni az indikátorhoz?

Az indikátort a Navigátor panelen az indikátorokon belül elhelyezkedő Trader Klub mappában találod. Erről bővebben ebben a bejegyzésben találsz részletes leírást.

Definíciók

A TK Super Trend indikátor lekérdezi az aktuális idősík adott periódusú ATR értékét a gyertyákban, és ezt az értéket szorozza fel egy megadott szorzószámmal. Az így kialakult távolsággal egy felső és egy alsó határértéket alakít ki a gyertya középárfolyamától – (High + Low) / 2.

Amikor az így kialakított alsó határértéket felülről vagy a felső határértéket alulról áttöri egy gyertya záróára, az addigi trend megváltozik.

Long trend

Mindaddig érvényes long trend van, amíg a legutolsó gyertya záróára nagyobb vagy egyenlő, mint az ugyanabban a gyertyában kialakított alsó határérték.

Ha tehát egy gyertya záróára kisebb, mint a középára mínusz az ATR és annak szorzata alapján kialakított távolságérték, a long trendnek vége és short trend kezdődik.

Amennyiben érvényes long trend van, de az utolsó alsó határérték kisebb, mint az utolsó előtti határérték, a program továbbra is az utolsó előtti alsó határértéket használja fel és rajzolja ki – így alakulnak ki az azonos szintű árfolyamértékkel rendelkező teraszok.

Short trend

Mindaddig érvényes short trend van, amíg a legutolsó gyertya záróára kisebb vagy egyenlő, mint az ugyanabban a gyertyában kialakított felső határérték.

Ha tehát egy gyertya záróára nagyobb, mint a középára plusz az ATR és annak szorzata alapján kialakított távolságérték, a short trendnek vége és long trend kezdődik.

Amennyiben érvényes short trend van, de az utolsó felső határérték kisebb, mint az utolsó előtti felső határérték, a program továbbra is az utolsó előtti felső határértéket használja fel és rajzolja ki – így alakulnak ki az azonos szintű árfolyamértékkel rendelkező teraszok.

Lényeges tudnivalók

 • A long trendszakaszokat az indikátor zöld, a short trendszakaszokat pedig piros színnel jelöli.

 • Mivel folyamatos kiértékelés van, az aktuális gyertyában váltakozhat a piros és a zöld szín. A végleges konszolidált állapot azonban csak lezárt gyertyák alapján jön létre.

 • A charton elérhető legrégebbi adat mindenképpen long irányt fog mutatni.

Az indikátor paramétereinek jelentése

ATR periódus

Itt kell megadnod a periódusszámot, amellyel a képletben felhasznált ATR távolságot kérdezzük le. Minél magasabb periódusszámot alkalmazol, annál kisebb lesz az ATR távolság, és közelebb kerülhetnek az alsó és felső határértékek.

Szorzó

Ezzel a törtszámmal szorozzuk meg az ATR távolságot, amelyet végül a gyertyák középárához adunk hozzá vagy vonunk ki. Minél nagyobb ez a szám, annál inkább nagyobb távolságra kerül az alsó és a felső határérték, és annál ritkábban váltakozik majd a trend iránya (hiszen a záróáraknak nehezebb lesz áttörniük azokat).

Maximális visszamenőleges gyertyaszám (db)

A chartra helyezéskor legfeljebb ennyi gyertyára végzi el a feldolgozást az indikátor.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top