How Can We Help?

Függő megbízás beállításai

Itt vagy:

Minden automatikus belépési szignál esetében eldöntheted, hogyan szeretnél piacba lépni: függő megbízással, vagy azonnali pozícióval. Ha az előbbivel, akkor jó pár beállítási lehetőség áll rendelkezésedre, melyeket ebben a bejegyzésben részletezünk.

A függő megbízásokhoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Belépés » {Szignál neve} » Függő megbízás beállításai menüben találod.

A Trend belépési szignál modulhoz külön definiálhatod a STOP és a LIMIT megbízásokra vonatkozó beállításokat, a többi belépési szignál (Bollinger, RSI) esetében kizárólag STOP megbízásokról lehet szó, így ott nincsen külön nevesítve a két típus.

Mielőtt elmélyülnél ebben a bejegyzésben, javaslom, hogy olvasd át a belépési folyamatot bemutató leírásunkat.

Belépés típusa

 • Piaci belépés: a piaci belépés azt jelenti, hogy a szignál kialakulásakor (és a szűrők, konfirmációk megfelelésekor) a program azonnal buy vagy sell irányú piaci pozíciót nyit. Ebben az esetben a szignálon belüli függő megbízásokra vonatkozó beállítások irrelevánsakká válnak.

 • Függő megbízás: a függő megbízás azt jelenti, hogy a szignál kialakulásakor (és a szűrők, konfirmációk megfelelésekor) a program azonnali buy vagy sell irányú piaci pozíció megnyitása helyett függő megbízást helyez ki.

  Az RSI, Bollinger és Gyertya szignál esetében ez a megbízástípus mindig STOP megbízás; a Trend szignál esetén pedig a trendvonalhoz beállított STOP vagy LIMIT típusú megbízás.

Megbízás nyitóárának viszonyítási ára

A szignál kialakulásának pillanatában a megbízást megadott távolságra helyezzük egy referencia ártól. Ez a referencia ár többféle lehet.

 • Lezárt gyertya záróára: ebben az esetben a jelgyertya záróárától mérjük fel a megbízás ráhagyási távolságát.

 • Lezárt gyertya H/L: ebben az esetben a jelgyertya High vagy Low árától mérjük fel a megbízás ráhagyási távolságát. Buy irányú szignál esetén a High ártól felfelé, míg sell irányú szignál esetén a Low ártól lefelé történik a ráhagyási távolság felmérése.

 • Aktuális ár: ebben az esetben a szignál feldolgozásakor érvényes aktuális ártól mérjük fel a megbízás ráhagyási távolságát.

  Mivel a szignál feldolgozása mindig az újonnan induló gyertya első árváltozásában történik, mondhatjuk, hogy szinte mindig egy gyertya nyitóárához képest toljuk el ráhagyással a megbízás nyitóárát. Ez alól igencsak nagy kivétel a Trendvonal szignál, hiszen ott gyakran fordul elő a trendvonal érintése gyertyán belül.

Fontos figyelembe venni, hogy a megbízás végrehajtása meghiúsulhat, ha a piaci szabályok szerint a kialakított nyitóár nem helyezhető ki. Vegyük például a következő esetet: egy buy szignál alapján buy stop megbízást szeretnénk kihelyezni a gyertya záróárától 10 pipre. Ha a jelgyertya egy nagy méretű csökkenő gyertya volt, és a gyertya záródását követően a következő gyertya feljebb gappelve nyitott, akkor előfordulhat, hogy a buy stop megbízásunk nyitóára az aktuális árfolyam alá kerül. Mivel ez nem hajtható végre, így a szignált a rendszer el fogja dobni.

Függő megbízások maximális száma irányonként

Megadhatod, hogy legfeljebb összesen hány darab függő megbízás lehet nyitva egyszerre, amikor az aktuális szignálból kifolyólag újat helyezne ki a rendszer. Ez a korlátozás szignálonként külön állítható be, de az összesített függő pozíció darabszámmal lesz összehasonlítva.

Példa: tegyük fel, hogy van egy (tetszőleges szignál által kihelyezett) függő megbízás. Ha az RSI szignál vonatkozó beállításához 1-et adsz meg, akkor a program nem is próbálja meg az új RSI szignált végrehajtani – hiszen van már kihelyezett függő megbízás. Mindeközben ha a Bollinger szignálnál ez a beállítás 2, akkor az abban a szignálban beérkező új nyitási műveletnél ez a korlátozás nem állítja meg a kihelyezési folyamatot, és – ha minden egyéb feltétel teljesül – a Bollinger szignál új függő megbízást képes kihelyezni.

Megbízás idősík

A megbízáshoz több olyan funkció és viselkedés is kapcsolódhat, amelynél jelentősége van, hogy mely idősíkon kérdezzük le őket. Lehet, hogy a belépési szignálodat az M5-ös idősíkon értékelnéd ki, a megbízáshoz viszont már valamely felettes idősíkot használnád szívesen.

Az alábbi funkciók kapcsolódnak a megbízás idősíkhoz.

 • Megbízás árának viszonyítási ára: amennyiben itt valamely lezárt gyertyás lehetőséget választod ki, máris lényeges, hogy melyik idősík utolsó gyertyájára gondolsz.

 • Függő megbízás törlése (érvényesség): az itt megadott gyertyadarabszám is a választott megbízási idősíkhoz kötődik majd.

Az alábbi lehetőségek közül választhatsz.

 • Örökölt – a függő megbízáshoz kapcsolódó funkció azon az idősíkon dolgozik majd, amelyik idősíkon a nyers belépési szignál létrejött.

 • Aktuális – a függő megbízáshoz kapcsolódó funkció a chart aktuális idősíkján dolgozik.

 • M1-MN1 – a függő megbízáshoz kapcsolódó funkció a megadott idősíkon dolgozik.

Buy függő megbízásnál ráhagyás

Ezzel a paraméterrel határozhatod meg, hogy mekkora távolságra kerüljön kihelyezésre a függő megbízásod a referencia ártól buy irány esetén. A pozitív érték távolabbi, a negatív pedig közelebbi árfolyamértéket eredményez a referenciaártól. Ha az értéket nincsre állítod, akkor a program pontosan a kiválasztott referencia árra igyekszik a kihelyezést elvégezni (ha az lehetséges).

Sell függő megbízásnál ráhagyás

Ezzel a paraméterrel határozhatod meg, hogy mekkora távolságra kerüljön kihelyezésre a függő megbízásod a referencia ártól sell irány esetén. A pozitív érték távolabbi, a negatív pedig közelebbi árfolyamértéket eredményez a referenciaártól. Ha az értéket nincsre állítod, akkor a program pontosan a kiválasztott referencia árra igyekszik a kihelyezést elvégezni (ha az lehetséges).

Példák:

 • A Lezárt gyertya záróára lehetőséget választod, és 10 pipes ráhagyást adsz meg. Ebben az esetben – ha feltételezzük, hogy a lezárt gyertya záróára 1.12345 – a sell stop függő megbízás az 1.12245-ös szintre lesz kihelyezve (ha az piacilag lehetséges).
 • Az Aktuális ár lehetőséget választod, és 10 pipes ráhagyást adsz meg. Ebben az esetben – ha feltételezzük, hogy a végrehajtás pillanatában az aktuális ár 1.12300 – a sell stop függő megbízás az 1.12200-as szintre lesz kihelyezve (ha az piacilag lehetséges).

Függő megbízás törlése (érvényesség)

Ezzel a paraméterrel határozhatod meg, hogy milyen időbeli határt szabsz a nem teljesült függő megbízásaidnak. A soha lehetőség azt jelenti, hogy nincs időbeli lejáratuk; ha viszont megadsz valamekkora gyertya darabszámot, akkor a program figyeli a megbízás idősíkján befejeződő gyertyák alapján eltelt időt. Amennyiben eltelik a megadott gyertyaszámnyi idő, és a függő megbízás még nem teljesült, a program törölni fogja azt.

A törlési időpont számítása másodperc pontossággal történik a következő módon: a program megnézi, hogy mi van megadva a megbízás idősíkjának, majd ennek az idősíknak az egy gyertyányi időtartamát szorozza fel a megadott gyertya darabszámmal, végül az így kapott időtartamot másodperc helyesen hozzáadja a nyitási időponthoz.

Példa: Bollinger szignált nyitottunk az M5-ös idősíkon. A megbízás idősíkjának M15-ös idősík van megadva, a függő megbízás érvényességének pedig 3 gyertya. A törlési időtartam ebben az esetben 3 * 15 * 60, azaz 2700 másodperc. Ha a megbízás 13:00:05 másodperc időpontban lett kihelyezve, akkor ehhez adjuk hozzá a 2700 másodpercet, így kijön a 13:45:05-ös időpont. Amennyiben a függő megbízás eddig az időpontig nem teljesül, de még létezik, a program törli azt.

Függő megbízás törlése, ha eléri az SL-t

Ha engedélyezed ezt a funkciót, akkor figyelni fogja a még nem teljesült stop megbízásod és az árfolyam mozgásának viszonyát. Ha a kihelyezett függő stop megbízásod stop loss szintjét eléri vagy meghaladja az árfolyam, a program törli a megbízást. Ennek magyarázata, hogy egy megbízást valószínűleg nem érdemes nyitva tartani abban az esetben, ha az árfolyam a stop loss szint irányába indult meg ahelyett, hogy a nyitási árszintet érte volna el.

Ennek a funkciónak kizárólag buy stop és sell stop megbízások esetén van létjogosultsága, limit megbízások esetén nem.

Kapcsolódó paraméterek a menürendszerben

A függő megbízásokhoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Belépés » {Szignál neve} » Függő megbízás beállításai menüben találod.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top