How Can We Help?

A magic szám jelentősége

Itt vagy:

A magic szám (magic number, ejtsd: medzsik námber) a Metatrader platformon belül a robotok által nyitott pozíciókat hivatott elkülöníteni. Bővebben a témáról ide kattintva olvashatsz.

A bejegyzésben a Hibrid+ és Risk Manager expertjeinket említem név szerint, de általánosságban is hasznosak a felsorolt információk.

A magic szám célja

A Hibrid+ és Risk Manager expert további célokra is használja a magic számot: ez is egy adat, amelyet a beállításai tárolásához és gombállapotainak megőrzéséhez alkalmaz.

Kiemelten fontos betartani tehát azt a szabályt, miszerint minden futtatott példánynak egyedi számot kell adni – abban az esetben is, ha különböző instrumentumokon futtatod a programot. Az egyedi magic számokat a számlaszámon belül kell értelmezni és csak akkor, amikor az aktív példányokról van szó. Ha tehát két héttel ezelőtt használtad a 65-ös magic számot, de jelenleg ezt a magic számot a számládon egyetlen robot sem foglalja, akkor ez a szám szabadon újra felhasználható.

Figyelem: egyáltalán nem probléma, ha instrumentumon belül több Hibrid+, vagy Risk Manager példányt futtatsz. A probléma akkor keletkezik, ha csak úgy feldobálod az expertet ugyanarra az instrumentumra úgy, hogy közben nem figyelsz az egyedi magic számokra. Mivel a Magic szám nevű paraméternek is van egy alapbeállítása, ezért nem fog jelezni a program, ha mindig ugyanaz az érték van beállítva.

Magic számok ütközése

Magic számok ütközéséről akkor beszélhetünk, ha egy számlaszámon belül egynél több robot használja ugyanazt a magic számot instrumentumon belül. Ez így a felhasználó által okozott hiba, és egy sor kellemetlenséget tud okozni. Lássuk, melyek ezek!

 • Több pozíciód nyílik egy szignálra – több, azonos magic számú példány azonos instrumentumon történő futtatásakor a program többnyire közös beállítások alapján fog dolgozni, ezért fordul majd elő, hogy egy-egy szignálra többször is végrehajtja a belépést. Mivel az instrumentum azonos, így a példányok a kötési jelet is ugyanakkor kapják meg.

 • Egy vagy több pozíciód váratlanul lezárul – több, azonos magic számú példány azonos instrumentumon történő futtatásakor a program a legutoljára elvégzett kattintásokat regisztrálja a menürendszerben. Az, hogy az egyik példányban ez megtörténik, a másik példány számára nem jelent semmit – legközelebb (például) csak idősíkváltáskor olvassa majd be az adatbázisában lévő beállításokat. Ezért előfordulhat, hogy az azonos magic számú futtatási példányok közül egy régebbi beállítású egyszerűen más beállításokat tartalmaz, mint az, amelyikről úgy gondolod, hogy egyedül fut.

 • Gombjaid vagy paneljeid tűnnek el, kerülnek máshová vagy változnak meg – lásd az előző pontot.

 • Az expert felugró ablakban panaszkodik, hogy nem tudja írni a kereskedési naplót – a párhuzamosan futó azonos magic számú példányok közül a leggyorsabb sajátítja ki a kereskedési napló fájlját, a többi pedig már nem fog tudni hozzáférni. A hibaüzenet tehát azt jelzi, hogy valaki vagy valami foglalja a kereskedési napló CSV fájlját.

Ha a fentiek közül bármelyiket is tapasztalod, tüzetesen ellenőrizd, hogy vannak-e azonos magic számú példányok ugyanazon az instrumentumon belül!

Kövesd az alábbi listában jelzett pontokat annak érdekében, hogy soha ne legyen magic szám ütközésed!

Ellenőrzési lista új, valós idejű robot példány indításakor

 • Ha még nem fut, indítsd el a MetaTrader4 programot, amelyben új példányt szeretnél indítani.

 • Az indítást követően nézd meg, hogy melyik számlára vagy bejelentkezve és ellenőrizd, hogy erre a számlára ezen vagy más számítógépen futó MetaTrader4 be van-e jelentkezve (a jelenlegin kívül)!

  • Ha nem, akkor lépj tovább a következő pontra!
  • Ha igen, akkor gondold végig, hogy a másik MetaTrader4 terminál futtatása – amelyben ugyanerre a számlára vagy bejelentkezve – indokolt-e, illetve ha igen, akkor fut-e benne bármilyen robot. Ha fut, akkor vizsgáld meg a foglalt magic számokat, hogy véletlenül se legyen kellemetlen meglepetés!
 • Nézd át az összes chart ablakodat, és vizsgáld meg, hogy hány chart ablakhoz van expert csatolva. Nem csak a Hibrid+ / Risk Manager, hanem más expertek is számítanak! Jegyezd meg – vagy írd le egy papírfecnire – a foglalt magic számokat, hogy biztosan ne használd fel őket az új indításhoz!

 • Nyisd meg az új chartot, amelyhez az új Hibrid+ példányt szeretnéd csatolni!

 • Húzd rá a Hibrid+ / Risk Manager expertet a Navigátorból, de ne okézd le reflexből!

 • Tekintsd át a külső paraméterek (bemenő változók) állapotát, értékét és adj meg egy olyan magic számot a Magic szám paraméternek, amely nincs rajta a papírfecnin!

 • És készen is vagy! Ha mindig a lista alapján jársz el, akkor sosem fogod többször ugyanazt a magic számot használni.

Ellenőrzési lista visszatesztelési Hibrid+ példány indításakor

Ezt a részt csak akkor olvasd tovább, ha Hibrid+ experted van.

Mivel a visszatesztelési példány nincs közvetlen kapcsolatban a valós idejű példányokkal, így a visszateszti Hibrid+ példánynak bármilyen magic száma lehet. Természetesen egy esetben mégis érdemes odafigyelned a visszateszti beállításokban megadott magic számra: ha szeretnél elrendezést importálni a megegyező magic számú valós idejű és visszateszti példány között (bármelyik irányban). Erről bővebben ide és ide kattintva találsz információkat.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top