Mennyi időn belül lehet sikeres kereskedés?

Mennyi idő után valosítható meg a sikeres kereskedés?

Az online kereskedéssel kapcsolatos kérdések közül talán erre a legnehezebb felelni. Gyakran lehet olvasni és hallani, hogy tízezer óra kereskedés vagy tízezer végrehajtott ügylet után lesz annyi tapasztalata az embernek, hogy elérje a sikeres kereskedést. Aztán vannak az években meghatározott álláspontok, miszerint legalább három-négy év aktív kereskedés kell ahhoz, hogy elkezdje az ember kapizsgálni a lényeget, de egy előadáson halottam olyat is, ahol az előadó kijelentette, hogy aki két éven belül nem válik nyerővé, az jobb, ha elfelejti a szakmát. A személyes véleményem az, hogy ez a kérdés nem is megválaszolható.

Óraszámok vagy évek tekintetében nem tehetek kijelentéseket, mert fogalmam sincs róla, hogy kinek mennyi időbe és energiába kerül megvalósítani a vágyait. Egyet azonban mondhatok, hogy két év után még javában botladoztam, de eszem ágában sem volt feladni, és nem is bántam meg, hogy nem tettem. A siker eléréséhez szükséges idő abszolút egyéni és meghatározhatatlan. Számos tényezőtől függ. Egy, kettő, öt vagy hat év, bármi lehet, és képtelenség megmondani, hogy kinek mennyi időre van szüksége. Viszont abban biztos vagyok, hogy nincs sem alsó, sem felső határ, és abban is, hogy rád nézve semmit nem jelent, hogy nekem vagy másnak hány évre volt szükség meglátni az alagút végén a fényt, vagy X, Y hány órát vagy évet véleményez a profizmus eléréséhez. Minden ember egyedi, és az egyén mentális alkatán és a belefektetett energián múlik, hogy mikor válik sikeressé.

Nem egy helyről rajtolunk. Vannak, akik a személyiségjegyeik miatt nagyobb hátránnyal indulnak, és vannak, akik előnnyel másokhoz képest. A start után az időt le lehet rövidíteni, de azt nem lehet tudni, hogy mennyiből. Ülhetünk tízezer órán át üveges szemekkel és tátott szájjal bámulva a csártokat, de nem biztos, hogy a mennyiségi egyenlő a minőségi tanulással. A legfontosabb az aktív jelenlét és tapasztalatgyűjtés, hogy felfogjuk és fel is dolgozzuk az információkat, kielemezzük a hibáinkat, és tanuljunk belőlük. Először tanulni kell, majd gyakorolni, gyakorolni és így tovább, amíg megvalósul a sikeres kereskedés.

A profitos kereskedéshez szükséges a tanulás?

A rövid válasz: nem. A hosszabb pedig: igen. Attól függ, hogy mit akarunk, mennyi idő alatt, és mekkora összeg ráfordításával. Lehet évekig is botladozni a piacon váltogatva a különböző stratégiákat, amelyek másoknál talán működnek, ám amikor mi elkezdünk aszerint kereskedni, akkor nálunk valamiért nem hoz profitot az adott a kereskedési technika. Hosszú ideig eltarthat a piacnak való adakozás, és végül sokan feladják a kereskedést. Azonban sajnos a pénz és az idő pazarlása még nem garancia arra, hogy belátható időn belül megérkezzünk a profik közé, ám ha elég elszántak és kitartóak vagyunk, akkor a bizonytalan, botladozó időszakot és a folyamatos adakozást felváltja az eredményes és kiegyensúlyozott kereskedés. A sikerhez elengedhetetlenül szükséges a tanulás, a jó kereskedési szabályrendszer, az önismeret (a tőzsdepszichológia önmagunkon való alkalmazása), kitartás és sok-sok gyakorlás. A kereskedés egy szakma, amellyet éppen úgy meg kell tanulni, mint minden más egyébb mesterséget. Csak az érhet el hosszú távon eredményeket a kereskedés területén, aki ennek a szakmának a mesterévé válik.

Belefognál a tanulásba?

Ha még az elején vagy a tanulásnak, de fontolgatod, hogy belevágsz, akkor a figyelmedbe ajánlom a Tőzsdei kereskedés aranyszabályai ingyenesen letölthető PDF-et.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.