Türelem, kitartás és tőzsdepszichológia

Tőzsdepszichológia fontossága

Sokan gondolják, hogy önmagában egy jó stratégia elegendő a sikeres tőzsdézéshez. Elég tudni, hogy mikor kell valamit venni, és mikor kell eladni. Ez sajnos nem igaz. A stratégia gyakorlatba ültetése egyszerűnek tűnik, ám van egy főellenségünk, mi magunk. A siker érdekében nem lehet kikerülni a kereskedéshez szükséges helyes mentális átalakulást, és ez már a tőzsdepszichológia területe.

Türelem

Amennyiben veszteségesen demózol, még várj az éles kereskedéssel. Vizsgáld meg, hogy mi lehet a veszteség oka, és ha kell alakíts a stratégián. Ne dobd rögtön a sarokba, ha elsőre nem működik, hanem próbáld optimalizálni és igazítani. Úgy gondolom, hogy így fog valóban a te stratégiáddá válni. Ugyanis gyakran előfordul, hogy semmi baj a rendszerrel, csak éppen olyan a piaci környezet, hogy a stratégia a teljesen normális drawdown-ját éli (számlaegynleg visszaesés), és miután sutba dobod, azután kezdene el masszív profitot termelni. Időt kell adni a kereskedési rendszernek, hogy megmutassa mire képes. Ha egymás után cserélgetjük a stratégiákat – amint azok a veszteséges periódusuba érnek –, annak leginkább folyamatosan veszteség lesz az eredménye. Legyél türelemmel. Azzal tisztában kell lenned, hogy csak nyerni nem lehet a tőzsdén. A veszteség teljesen normális velejárója a kereskedésnek. Ha úgy tetszik ne is veszteségként fogd fel, hanem üzleti költségnek – ahogy minden vállalkozásnak vannak költségei, a kereskedésnek is.

Szükséges a kitartás és tőzsdepszichológia

Előfordulhat az is, hogy az adott stratégia valóban nem jó, vagy csak neked nem jó. Végül is mindegy miért nem, a lényeg, hogy azt ne erőltesd ami teljes csődöt mutat. Ilyenkor jobb, ha újra kezded másfajta szisztémával vagy más eszközökkel. Próbálkozni kell, nem biztos, hogy elsőre sikerülni fog. Gondolj Edisonra. Több mint tizenegyezerszer próbálkozott hiába azzal, hogy izzószálat találjon a villanyégőhöz. Az ötezredik sikertelen kísérlete után cikket írtak róla az újságban Edison bukása címmel. Mindenki meg volt győződve arról, hogy az utat petróleumlámpával kell megvilágítani. Egy fiatal újságíró ment el hozzá, és megkérdezte: „Miért szán ennyi pénzt és időt erre a micsodára, ha már ötezerszer kudarcot vallott?” Edison ezt válaszolta: „Fiatalember maga nem érti hogyan működik a világ. Én nem vallottam kudarcot, hanem sikerült megtalálnom ötezer olyan módszert, amelyik használhatatlan. Ezáltal ötezerszer közelebb kerültem a használható megoldáshoz.”
Ne ijedj meg, talán tizenegyezerszer nem kell próbálkoznod, de legyél tudatában annak, hogy ha sikeres kereskedővé akarsz válni, meg kell dolgoznod érte. A devizakereskedés szakma, amelyet meg kell tanulni, és időt, energiát kell belefektetned, mint minden elsajátított mesterségbe. Hogy egy kisgyerek mikor fog megtanulni járni vagy beszélni, azt pontosan nem lehet előre megmondani. Teljesen egyéni. Nem tudható az sem előre, hogy te mikor állsz majd biztos lábakon a piac világában. Szükséges a kitartás és tőzsdepszichológia. A jó dolgokhoz idő kell.

Olvasnál a tőzsdepszichológia témájában cikkeket?

Ha többet szeretnél olvasni a tőzsdepszichológi témájáról, akkor a figyelmedbe ajánlom az okdakunkon megtalálható bejegyzéseket.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.