How Can We Help?

Részleges zárás (R és pip alapú)

Itt vagy:

A Részleges zárás segítségével megoldhatod, hogy a pozíciókat több részletben zárd, megadott lebegő eredmények elérésekor. A részleges zárás beállításait a Zárás » Részleges zárás (R) és Zárás » Részleges zárás (pip) menüben éred el.

Alapkoncepció

A Hibrid+ expertben lehetőséged van részleges zárás alkalmazására két különálló funkcióval. A két funkció lényege, hogy a te beállításaid szerint a pozíciók egy részét automatikusan zárja a program a megadott lebegő eredmények elérésének pillanatában.

 • A két funkció külön-külön ki- és bekapcsolható. Attól, hogy a pip alapú rész-zárás be van kapcsolva, az R alapú rész-zárás inaktív és vica versa.

  Természetesen akár párhuzamosan is használhatók, de ez ritkán lehet célszerű.

 • Mindkét funkció azt vizsgálja, hogy a pozíció mikor éri el a részleges zárási szinteken előre meghatározott lebegő eredményeket, és a szint elérésekor a hozzá tartozó mértékkel rész-zárást végez.

 • A lebegő távolságokat, amelyek elérésekor rész-zárás történik a Részleges zárás (R) funkció esetében a kezdeti kockázat, vagyis az 1R szorzataiként, a Részleges zárás (pip) funkció esetében pedig piptávolsággal határozhatod meg.

 • Nincs korlátozva, hogy legfeljebb hány ilyen részleges zárási szintet szeretnél meghatározni. Akár 1, akár 15 szintet is meghatározhatsz, a minimális elvárás egyetlen szint.

 • A részleges zárási szintek minden pozícióra érvényesek, tehát nem lehet a pozícióknak külön-külön részleges zárási szinteket meghatározni.

  Megjegyzés: a „minden pozíció” természetesen az alapszabályok mentén, tehát a robot saját magic számával rendelkező pozíciókat jelenti az aktuális instrumentumon.

Paraméterek

Részleges zárás bekapcsolva?

A funkció főkapcsolója.

 • Igen – A funkció aktív, azaz folyamatosan ellenőrzi a részleges zárási szinteket minden pozíció saját nyitóárához képest.

 • Nem – A funkció inaktív, azaz nem ellenőrzi a részleges zárási szinteket egyetlen pozíciónál sem.

Szintek száma

Ezzel a paraméterrel adhatod meg, hány részleges zárási szintet szeretnél meghatározni.

Szintenként megadható paraméterek

Rész-zárás módja

 • induló lot méret százaléka – az adott szinten zárandó lot méretet a kiinduló lot méret megadott százalékával adod meg.

  A kiinduló lot méret mindig az a lot méret, amellyel a pozíció eredetileg megnyílt.

  Ha például a kiinduló lot méret 1.00 lot, és az első rész-zárási szinten 25%-ot adsz meg, akkor az első szint elérésének pillanatában a robot 0.25 lotot kísérel lezárni a pozícióból.

  Ha a második rész-zárási szinten 20%-ot adsz meg, akkor a második szint elérésének pillanatában a robot megkísérel 0.20 lotot lezárni a pozícióból.

  Fontos tehát, hogy a százalékszámításnál mindig a kiindulási lot méret számít, és nem az aktuális méret.

  Amennyiben a brókercég szabályai szerint nem lehetséges a kiszámolt lot méret lezárása, a program a cég szabályai szerint korrigálja a lot méretet, és úgy hajtja végre a zárást.

  A fenti példában a két részleges zárást követően 0.55 lot marad nyitva továbbra is.

 • fix lot méret – az adott szinten zárandó lot méretet fix számként adod meg.

  Ha például a kiinduló lot méret 1.00 lot, és az első rész-zárási szinten 0.12 lotot adsz meg, akkor az első szint elérésének pillanatában a robot 0.12 lotot kísérel lezárni a pozícióból.

  Ha a második rész-zárási szinten 0.17 lotot adsz meg, akkor a második szint elérésének pillanatában a robot megkísérel 0.17 lotot lezárni a pozícióból.

  Amennyiben a zárás a brókercég szabályai szerint nem lehetséges a kiszámolt lot méret lezárása, a program a cég szabályai szerint korrigálja a lot méretet, és úgy hajtja végre a zárást.

  A fenti példában a két részleges zárást követően 0.71 lot marad nyitva továbbra is.

Rész-zárás ekkora profitnál

Az R alapú funkcióban

Ezzel a szorzóval adhatod meg, hogy a pozíció nyitóárától számítva mekkora lebegő profit elérésekor szeretnéd, hogy részleges zárás történjen az adott szinten. A távolságot a kezdeti kockázat, vagyis az 1 R adott szorzatával számítja ki a program.

Használhatsz törteket is, mint pl. 1.23 – a program a tizedesjegyeket is felhasználja a távolságok kiszámításához, és a matematika szabályai szerint kerekít.

Tegyük fel, hogy a pozíció kezdeti kockázata 10 pip volt. Ebben az esetben az 1 R távolság pontosan ezt a 10 pipet jelenti – az R szorzókkal ezt a számot szorozza meg a rendszer:

 • 0.20 R = 0.20 * 10 pip = 2 pip,
 • 2.00 R = 2.00 * 10 pip = 20 pip,
 • 3.00 R = 3.00 * 10 pip = 30 pip,
 • 3.80 R = 3.80 * 10 pip = 38 pip,
 • stb.

Negatív R szorzó használatára nincs lehetőség.

A pip alapú funkcióban

Ezzel a piptávolsággal adhatod meg, hogy a pozíció nyitóárától számítva mekkora lebegő profit elérésekor szeretnéd, hogy részleges zárás történjen az adott szinten.

Negatív piptávolság használatára nincs lehetőség.

Rész-zárás százaléka

Amennyiben a szinten a rész-zárás módjának az induló lot méret százaléka lehetőséget választod, itt adhatod meg, a kiinduló lot méret hány százalékát szeretnéd zárni.

Rész-zárás lot mérete

Amennyiben a szinten a rész-zárás módjának az fix lot méret lehetőséget választod, itt adhatod meg, mekkora lot méretet szeretnél zárni.

Ezzel a paraméterrel megadhatod, hogy ez a mozgóátlag a zárás ellenőrzése során milyen irányú gyertyák átzárását vagy átszúrását fogadja el.

 • Igen választásakor buy pozíciók zárásához kizárólag a csökkenő gyertyákat számolja a program, amikor az átzárás/átszúrás darabszámát vizsgálja.
 • Nem választásakor buy pozíciók zárásához minden gyertyát számol a program, amikor az átzárás/átszúrás darabszámát vizsgálja.

A részleges zárási szintek grafikus megjelenítése

A rész-zárási szinteket a program alapértelmezésként pontozott vonallal jelzi. Minden részleges zárási szintet kijelzünk minden pozícióhoz, ami esetenként sok vízszintes vonal kirajzolását jelentheti.

Amennyiben egy szint részleges zárása már megtörtént, az érintett szint vonalát más színnel jelzi a program.

A részleges záráshoz kapcsolódó színbeállításokat a Grafikai beállítások » Részleges zárás menüben éred el, bővebben itt olvashatsz róla.

Részleges zárási szintek

A részleges zárási szintek adatainak megjelenítése

Ha a Kereskedési szintek szövegezése funkció engedélyezve van, a robot minden rész-zárási szint alá kijelzi, hogy az adott szinten mekkora távolság elérésekor mekkora lot méret záródik majd.

A Kényelmi funkciók » Kereskedési szintek szövegezése menüben bekapcsolhatod ezt a funkciót. A részleges zárás által vonalra írt információk megfelelnek az itt megadott beállításnak, tehát ha te csak az R távolságokat szeretnéd látni, de az zárandó összegeket nem, akkor lehetőséged van beállítani ezt is.

Jó tudni

 • A két funkció működése szinte teljesen azonos, azonban fontos különbség, hogy

  • a pip alapú funkció esetében buy és sell pozíció esetén is a Bid árfolyamot, míg
  • az R alapú funkció esetében buy pozíció esetén a Bid, míg sell pozíció esetén az Ask árfolyamot

  veti össze a program az adott szint távolsága segítségével kialakított rész-zárási szinttel.

 • Bekapcsolt célár esetén a részleges zárási funkció kizárólag azokat a szinteket veszi figyelembe, amelyek a célár előtt bekövetkezhetnek. A céláron túlra meghatározott részleges zárási szintek természetszerűleg figyelmen kívül lesznek hagyva.

 • A részleges zárási szintek bármikor módosíthatók, de vedd figyelembe, hogy a robot azonnal reagál minden módosításra. Ha tehát a pozíciód 15 pip lebegő nyereségben van és te 13 pipre módosítod a rész-zárási szint szorzóját az addigi 20 pipről, akkor a módosítás pillanatában azonnal rész-zárni fog a program.

 • A különböző szintek lot méret számítási módszerei szabadon keverhetők, vagyis lehetséges, hogy az első pár szinten százalékosan, az utolsó szinteken viszont már fix lot mérettel szeretnél zárni.

 • Az egymást követő szinteken egyre nagyobb R szorzó megadása szükséges. A program nem figyel a szintek sorrendiségére, azaz ha például az első szinten 2 R-t, a második szinten pedig 1 R-t adsz meg, az 1 R zárása hamarabb fog megtörténni (mivel hamarabb kerül elérésre). Így nincs szükség a szintek sorrendbe rendezésére (tehát összevissza is megadhatók), ugyanakkor az egyértelműség végett célszerű a sorrendiség alkalmazása.

 • A rész-zárási szinteken megadott zárási százalékok és fix lot méretek végrehajtása kizárólag a brókercég lot méretettel kapcsolatos szabályait betartva történnek meg. Ez azt jelenti, hogy hiába van megadva -0.1 fix zárási lot méret, ha a brókercégnél a minimálisan elvárt lot lépésköz 1.00 lot.

  Ugyancsak lehetetlen az olyan szituáció, amikor a pozíció mérete már nem teszi lehetővé a rész zárást. Ez akkor fordulhat elő, ha a minimális lot méret van megnyitva; ha például a minimum lot méret 1.00, akkor kizárólag ennél nagyobb pozícióméretből lehet rész-zárást eszközölni (ha más, például az előző szabály azt nem tiltja).

  Az expert a végrehajtás pillanatában korrigálni fogja a kapott részeredményt, azaz a rossz lot méret lépcsőt, a túl kicsi vagy túl nagy lot méretet, és a helyes lot mérettel hajtja végre a cselekvést.

 • Ha a fixen megadott rész-zárási lot méret nagyobb, mint a pozíció aktuális mérete, a program a teljes pozíciót le fogja zárni. Ha például 0.15 lotot szeretnél záratni az egyik szinten, de a pozíció aktuális lot mérete ekkora vagy ennél kisebb, a program természetesen likvidálja a teljes pozíciót.

Kapcsolódó paraméterek a menürendszerben

A zárással kapcsolatos beállításokat a Zárás » Részleges zárás (R) és Zárás » Részleges zárás (pip) menükben éred el.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top