How Can We Help?

PSAR alapú stop-loss követés

Itt vagy:

A Hibrid+ expert által kezelt pozíciókat több módszerrel menedzselheted. Ezek közül egy a PSAR indikátor alapú stop-loss követés, amelyről ez a bejegyzés tájékoztat részletesen.

A PSAR alapú stop-loss követés funkcióhoz kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Menedzselés » PSAR alapú stop-loss követés menüben találod.

Mielőtt elmélyülnél ebben a bejegyzésben, javaslom, hogy olvasd át a menedzseléssel kapcsolatos általános tudnivalókat.

Mi az a PSAR indikátor?

A PSAR, vagyis Parabolic SAR indikátor a legtöbb kereskedési platformban – így az MT4-ben is – alapból megtalálható. A Super Trend indikátorhoz hasonlóan ez is pöttyökkel rajzolja az emelkedő, illetve csökkenő trendet, ugyanakkor nem alakulnak ki benne egymást követő azonos értékek (teraszok).

PSAR indikátor

Alapkoncepció

A felhasználó által megadott aktuális vagy múltbéli gyertyához tartozó PSAR pötty árfolyamhelyszínét tekinti az új SL helyszín alapjának, amelyet buy és sell irányban külön-külön ráhagyással módosíthatunk. A legfontosabb alapvetés, hogy buy pozíciók esetén csak a gyertya alatt, sell pozíciók esetén pedig csak a gyertya felett elhelyezkedő PSAR pöttyöket vesszük figyelembe.

Paraméterek

PSAR alapú stop-loss követés bekapcsolva?

Amennyiben ez a paraméter Igen állásban van, a funkció aktív, a Nem opció választásakor inaktív.

Aktiválódási módszer

A funkcióhoz nemcsak azt adhatod meg, hogy mikor aktiválódjon, hanem azt is, hogy a mikor lebegő eredményre, vagy védett profitra vonatkozzon.

 • Leendő SL alapján – ha ezt a lehetőséget választod, akkor a PSAR indikátor által javasolt, majd a beállításaid szerinti ráhagyással eltolt tervezett (leendő) SL helyszínen várható védett eredmény lesz a vizsgálat alapja.

  A funkcióval elkerülhető, hogy gondolkodás nélkül felhasználd a PSAR által javasolt stop helyszínt. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a PSAR stoploss helyszíne profitot biztosít, ha a lebegő eredményed már vastag profitban áll.

  Példa: ha a kezdeti kockázati távolságod 10 pip, és megadod, hogy a leendő SL alapján 1.00R elérése szükséges a PSAR menedzselés aktiválódásához, akkor a program mindaddig nem veszi figyelembe és nem alkalmazza a PSAR-t mint menedzselési módszert, amíg a beállítandó új SL helyszín legkevesebb 10 pipnyi védett eredményt nem biztosít. Ha az új SL helyszín által biztosított védett eredmény (legtöbbször profit, de mivel negatív R értéket is megadhatsz, eredményt írok) nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott érték, akkor a program folyamatosan, gyertyáról gyertyára alkalmazni fogja az új SL helyszínt.

 • Floating alapján – ha ezt a lehetőséget választod, akkor a pozíció aktuális lebegő R eredménye lesz a vizsgálat alapja.

  Érdemes figyelembe venned: attól, hogy a pozíciód lebegő eredménye profitban áll, a PSAR által javasolt stoploss helyszín még simán lehet akár veszteséges is.

  Példa: ha a kezdeti kockázati távolságod 10 pip, és megadod, hogy a Floating alapján 1.00R elérése szükséges a PSAR menedzselés aktiválódásához, akkor a program mindaddig nem veszi figyelembe és nem alkalmazza a PSAR-t mint menedzselési módszert, amíg a pozíció lebegő eredménye kevesebb, mint 10 pip. Ha a pozíció floating eredménye (legtöbbször profit, de mivel negatív R értéket is megadhatsz, eredményt írok) nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott érték, akkor a program folyamatosan, gyertyáról gyertyára alkalmazni fogja az új SL helyszínt.

Aktiválás ekkora profitnál

Az előző paraméterrel megadott ellenőrzési módszer működésekor a program ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e az az elvárt (lebegő, vagy védett) eredmény, amely a funkció aktiválásához szükséges.

Egy kis ismétlés: az 1 R érték a pozícióhoz tartozó kezdeti kockázati távolságot jelenti, mely pipben van kifejezve. Ha a pozíció kezdeti kockázati távolsága például 15 pip, akkor 1R távolság 15 pipet jelent, ha viszont 33.4 pip, akkor 33.4 pipet.

A -1R megegyezik a kezdeti kockázati távolsággal, vagyis ebben az esetben a funkció aktiválódására semmilyen korlátozás nem vonatkozik, a pozíció megnyitásától kezdve azonnal aktív. 0R a pozíció nyitóárát, míg 1R a kezdeti kockázattal megegyező távolságú profitot jelenti.

Buy ráhagyás, Sell ráhagyás

A ráhagyás paraméterek segítségével a PSAR által javasolt stophelyszíneket tovább finomíthatod. A megadott piptávolságot a program a PSAR-ból kiolvasott SL helyszínekből vonja ki (buy pozíció esetén), illetve adja hozzá (sell pozíció esetén).

Vagyis a ráhagyás paraméternél megadott pozitív érték tágítja a mozgásteret, és csökkenti a bebiztosított eredmény mértékét. A nulla azt jelenti, hogy pontosan az indikátorból kiolvasott árhelyszínt szeretnéd felhasználni.

Alkalmazott gyertya

Ennek a paraméternek a segítségével adhatod meg, hogy mikori adatot szeretnél felhasználni a PSAR indikátorból történő adatok kiolvasásakor. Az éppen mozgásban lévő gyertyát aktuális, vagy másként 0. gyertyának nevezzük. A gyertyák számozása jobbról balra halad, tehát a legutoljára lezárult már nem változó gyertya az 1., az őt megelőző a 2. és így tovább.

Idősík

A PSAR indikátort a menedzselés során bármelyik idősíkról le tudja kérdezni a program, így megoldható, hogy a kötésitől eltérő idősíkon történjen a pozíciók stoploss követése. Lehet, hogy a belépési szignálodat az M5-ös idősíkon értékelnéd ki, a menedzseléshez viszont már valamely felettes idősíkot használnád szívesen.

Az alábbi lehetőségek közül választhatsz.

 • Örökölt – a PSAR menedzselés azon az idősíkon dolgozik majd, amelyik idősíkon a belépési szignál létrejött.

 • Aktuális – a PSAR menedzselés a chart aktuális idősíkján dolgozik.

 • M1-MN1 – a PSAR menedzselés a megadott idősíkon dolgozik.

Lépésköz, Maximum

A PSAR indikátor két paramétere.

Jó tudni: a Maximum paraméter legmagasabb értéke 0.20 lehet (ez az indikátor képletén belüli korlátozás).

A PSAR alapú stop-loss követéshez kapcsolódó beállításokat a menü () ikonra kattintást követően megjelenő Menedzselés » PSAR alapú stop-loss követés menüben találod.

Paraméter neve
Leírása
Lehetséges értékei
PSAR alapú stop-loss követés bekapcsolva?
Szeretnéd használni a Parabolic SAR alapú stop-loss követés funkciót?
 • Nem
 • Igen
Aktiválódási módszer
Aktiválódási módszer
 • Leendő SL alapján
 • Floating alapján
 
Aktiválás ekkora profitnál
A program csak akkor fogja kedvezőbb helyszínre mozgatni a stop loss szintet a Parabolic SAR alapján, ha a Parabolic SAR értéke alapján kialakult SL helyszínhez tartozó leendő eredmény (leginkább profit) kedvezőbb, mint a pozíció jelenlegi SL szintje által védett profit.
szerkeszthető
 
Buy ráhagyás
Buy pozíciók esetén a Parabolic SAR érték eltolása pipben kifejezve. A pozitív érték az SL árszint csökkentését, a negatív érték pedig a növelését jelenti.
szerkeszthető
 
Sell ráhagyás
Sell pozíciók esetén a Parabolic SAR érték eltolása pipben kifejezve. A pozitív érték az SL árszint növelését, a negatív érték pedig a csökkentését jelenti.
szerkeszthető
 
Alkalmazott gyertya
Melyik gyertyához tartozó értéket szeretnéd használni?
 • Aktuális
 • 1. lezárt
 • 2. lezárt
 • 3. lezárt
 • 4. lezárt
 • 5. lezárt
 
Idősík
A Parabolic SAR indikátor lekérdezéséhez használt idősík.
 • Örökölt
 • Aktuális
 • M1
 • M5
 • M15
 • M30
 • H1
 • H4
 • D1
 • W1
 • MN1
 
Lépésköz
A Parabolic SAR indikátor lépésköze.
szerkeszthető
 
Maximum
A Parabolic SAR indikátor maximuma.
szerkeszthető
 
Gyertya alapú stop-loss követés
A gyertya alapú stop-loss menedzselés beállításai.
almenü
 
 
 

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top