How Can We Help?

Alapfogalmak

Itt vagy:

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm a Hibrid+ automata kereskedési robothoz kapcsolódó leggyakrabban használt alapfogalmakat. A dokumentáció további olvasásakor sokkal könnyebb dolgod lesz, ha tisztában vagy az egyes fogalmak jelentésével.

A fogalmakat ezen az oldalon betűrendben találod. Ne aggódj, ha nem érted meg ezeket a rövid leírásokat, vagy éppen kérdéseid merülnek fel velük kapcsolatban, ugyanis a következő fejezetekben részletesen is taglaljuk jelentésüket, céljukat.

Alap gombok

A Hibrid+ kezelőfelületén a chart bal felső sarkában található 8 gombot jelenti. Bővebben itt olvashatsz róluk.

Automatikus belépési szignál

Olyan belépési szignál, amely bekapcsolt állapotban a felhasználó közreműködése nélkül is képes pozíciót nyitni. Ilyenek például: RSI, Bollinger és Gyertya szignál.

Belső paraméterek

Mint minden robotnak, a Hibrid+ expertnek is vannak beállítható változói, melyeket külső paramétereknek nevezünk. Ezeken a külső paramétereken kívül a Hibrid+ specialitása egy saját menürendszer, amelyet valós idejű, valamint vizuális visszateszt futtatásakor lehet használni. A menürendszerben lévő beállításokat (változókat) belső paramétereknek nevezzük.

A legtöbb belső paraméterhez tartozik külső paraméter is, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a külső paraméterek száma jóval kevesebb, mint a belsőké. Ennek az oka az, hogy a külső paraméterek értékét több belső paraméterhez is felhasználjuk. A mozgóátlag alapú szűrés esetében például a menürendszerben minden belépési szignál esetén külön beállíthatók a mozgóátlag szűrés paraméterei, ezzel szemben a robot külső paramétereiben a mozgóátlag szűrésnek csupán egyetlen beállítása adható meg, és a robot minden belépési szignálhoz ugyanazt használja fel.

A külső és belső paraméterek viszonyáról bővebben külön bejegyzésben találsz információt.

Buboréktipp

A Hibrid+ programban elérhető összes gomb, szerkeszthető mező és panel rendelkezik ún. buboréktippel. A buboréktipp egy szöveg, ami akkor jelenik meg, ha az egérmutatót az adott objektumra húzod, és mozdulatlanul ott tartod 1-2 másodpercig.

A buboréktippek segítséget nyújtanak abban, hogy gyorsan kiderülhessen, mire való az adott gomb, mező vagy panel. Paraméterek esetén a tipp a gomb állapotát is megjeleníti az utolsó sorban.

Buboréktipp

Buy gomb

A Buy és Sell gomb segítségével döntheted el, hogy milyen irányú pozíciók és függő megbízások megnyitását engedélyezed a Hibrid+ teljesen automata kötési szignáljai számára.

A Buy gombon B betű van, és a chart bal felső sarkában elhelyezkedő alap gombok között találod meg.

Egyéni menü

Az Egyéni menü () segítségével létrehozhatod magadnak a saját menüdet, amelyben kizárólag azok a beállítások érhetők el, amelyek számodra fontosak – a kevésbé fontosak pedig rejtve maradnak. A teljes menüből mindig elérheted az összes paramétert, függetlenül attól, hogy kitűztél-e belőlük bármit is az egyéni menübe

Az Egyéni menüről itt olvashatsz bővebben.

Egyszeri nyitás gomb

Az Egyszeri nyitás () gomb célja, hogy lehetővé tegye a félautomata kereskedési üzemmódot. Mint kereskedő megadod a program számára az engedélyezett irányt (vagy irányokat), és a bekapcsolt irányokban legfeljebb egyetlen automatikus szignál végrehajtást engedélyezel a programnak.

Bekapcsolt (alapértelmezésként zöld) állapotban a teljesen automata kötési szignálok felől érkező első szignál kikapcsolja a B vagy S gombot a szignál iránya alapján.

Elrendezés

A Hibrid+ program esetében az elrendezés tartalmazza a chartra helyezett gombok és panelek helyzetét és stílusbeállításait, valamint a menürendszerben elérhető összes paraméter (változó) értékeit.

Minden elrendezés az MT4 számlaszámhoz, az instrumentumhoz és azon belül magic számhoz kötődik, így lehetséges az, hogy a korábbi Hibrid+ futtatásban meghatározott beállításokat bármikor képes előhívni.

Az elrendezésekről bővebb leírást itt találsz.

Félautomata belépési szignál

Olyan belépési szignál, amely a felhasználó közreműködése nélkül nem képes pozíciót nyitni. Ilyen például a Trend szignál, hiszen itt egy (vagy több) korábban kézzel behúzott – és pozíciónyitásra kijelölt – trendvonal szükséges ahhoz, hogy belépés történhessen.

Gomb

A Hibrid+ menürendszerében rengeteg paraméterrel és funkcióval találkozol. Sok funkció és panel esetében van lehetőséged arra, hogy egyes funkcióikhoz tartozó gombjaikat a chartra helyezd.

A gombok a chart négy sarkába, sarkonként 3-3 oszlopban helyezhetőek el, de ezen kívül létezik a Gyorsgomb sáv, amely az Alap gomboktól jobbra helyezkedik el. Erre a sávra annyi gombot “tűzhetsz” ki, amennyit a képernyőd felbontása vízszintesen lehetővé tesz.

Gyorsgomb sáv

A gyorsgombok sávja az Alap gombok mellett jobb oldalon elhelyezkedő sáv, ahová vízszintes elrendezésben tűzhetsz ki gombokat az általad kitalált sorrendben. Az itt elhelyezett gombok szövege annyira rövid, amennyire csak lehet, hiszen az a cél, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak és minél többet tudj belőlük egymás mellé helyezni.

Indikátor

A Hibrid+ kereskedőrobothoz több indikátor tartozik. Ezek egy része beszállási szignált ad, a többi pedig menedzseléshez használható.

Az indikátorokat a Hibrid+ telepítőprogramja automatikusan bemásolja a Rendszermappán belüli Indikátorok könyvtáron belül a Trader Klub mappába. Fontos: az indikátorokat a robot pontosan ezen a helyen keresi, tehát semmiképpen se mozgasd el őket, mert abban az esetben a menedzselési / nyitási funkciók stabil működése nem garantált!

Trader Klub indikátorok

Kompakt nézet

Lásd: Nézetek. A nézetekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Külső paraméterek

Szinte minden MT4-es robotnak vannak külső paraméterei (változói), melyeket az ún. paraméterpanelen lehet elérni. A Hibrid+ esetén a beállítható változók túlnyomó része nem ilyen változó, mivel azokat kényelmesebb módon, menürendszerből lehet állítani. A külső paraméterek között a legfontosabb a magic szám, melynek pozícióazonosítás, párhuzamos futtatás és adatszervezés szempontjából van különös jelentősége.

A külső paramétereket az expert panelének Bemenő adatok elnevezésű fülén találod.

A témához szorosan kapcsolódik a Belső paraméterek szócikk is, mindenképpen olvasd el azt is!

Külső paraméterek

Menü gomb

A menü gombot () az Alap gombok között találod – a chart bal felső sarkában lévő 8 mindig látható gomb közül a bal szélső. A gombra történő kattintással megnyílik a Hibrid+ menüje.

Nyitott menü

Menürendszer

Nyitott menü

A menürendszer a Hibrid+ expertben a navigáció alapeleme. Benne éred el az összes beállítást, amellyel szabályozhatod az automatikus és félautomatikus funkciókhoz tartozó működést, valamint a stílussal és elrendezéssel kapcsolatos beállításokat.

Nézetek

A Hibrid+ programban többféle nézet áll rendelkezésedre: Kikapcsolt, Teljes és Kompakt. Ezek között a Nézet gomb segítségével válthatsz.

A nézetekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Panel

A szoftver lehetőséget biztosít arra, hogy panelek segítségével megjeleníthesd magadnak a téged leginkább érdeklő információkat. A paneleknek két fő típusát különböztetjük meg: interaktív és nem-interaktív panel. Az előbbiek esetében további gombok és mezők lehetnek a panelen belül, míg utóbbiak esetében legtöbbször csupán szöveges információkról beszélhetünk. Mindkettő kategóriára látsz majd példát ebben a leírásban.

Sell gomb

A Buy és Sell gomb segítségével döntheted el, hogy milyen irányú pozíciók és függő megbízások megnyitását engedélyezed a Hibrid+ teljesen automata kötési szignáljai számára.

A Sell gombon S betű van, és a chart bal felső sarkában elhelyezkedő alap gombok között találod meg.

Teljes nézet

Lásd: Nézetek. A nézetekről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Tervezői mód

A Tervezői mód gomb segítségével beléphetsz az aktív nézet szerkesztő üzemmódjába. Ebben az üzemmódban az összes gomb, gyorsgomb és panel körül gombok jelennek meg, amelyekkel a charton belüli navigációt, valamint az adott elem törlését végezheted el.

Itt olvashatsz a tervezői módról bővebben.

Többszörös nyitás gomb

A Többszörös nyitás () gomb célja, hogy lehetővé tegye a teljesen automatikus kereskedési üzemmódot. Mint kereskedő, megadod a program számára az engedélyezett irányt (vagy irányokat), és a bekapcsolt irányokban korlátlan számú automatikus szignál végrehajtást engedélyezel a programnak.

Ebben az üzemmódban a program soha nem nyúl hozzá a B és S gombok állapotához.

Verziószám

A Hibrid+ verziószámát a chart bal alsó sarkában találod. Ez az információ azért lényeges, mert egy-egy szoftverfrissítést követően a korábbi verziókat (általában) legfeljebb 1 hónapig tudod használni.

Az új verziókról a Hibrid+ automatikusan értesít téged – ilyenkor érdemes minél előbb letöltened és telepítened a szoftver új verzióját. A frissítés módjáról bővebben ide kattintva olvashatsz.

2 hozzászólás

 1. Rudolf Róbert 2020-02-17 - 22:08- Válasz

  Itt csak annyi észrevételem lenne, hogy engem általában zavar, hogy ha valaki valamiben profi és egyben túlzottan szerény. Az nekem mindig álszerénységnek tűnik.
  Igenis lehessen érezni a profin, hogy tudatában van azzal, hogy ő profi. Mert ezt várja el az ember egy profitól.
  Szerintem nem kellene az, hogy:
  >>Ez elsőre unalmasnak és feleslegesnek tűnhet,<< ((az első sor vége))
  Nem. Akit érdekel ez az egész, annak ne tűnjön unalmasnak és feleslegesnek. Ha Te fontosnak tartottad, hogy beírd azt, amit ezzel vezetsz fel, akkor senkinek ne tűnjön unalmasnak és feleslegesnek!

  Megjegyzem, gyakran vagy hajlamos felvezetni a "mondókádat" ilyen szerény magyarázatokkal. Szerintem fölösleges.
  Bocsi. 🙂

  • Radulovic Attila 2020-02-19 - 17:56- Válasz

   Robi, köszi szépen – teljesen igazad van. Ki is dobtam a mondat vonatkozó részét, csak a lényeget hagytam meg. 😉

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top