How Can We Help?

A TK Csúcsok és völgyek indikátor

Itt vagy:

Az indikátor képes csúcsokat és völgyeket kijelölni (egyéni beállítás szerint) és megjeleníteni. A gyári Fractals indikátorhoz képest plusz finomítási lehetőséget tartalmaz, valamint vízszintes vonallal képes jelölni a csúcs/völgy szinteket.

A TK csúcsok és völgyek indikátor

Mely szoftvereink használják, és milyen célra?

 • Hibrid+

  A csúcs/völgy alapú stop-loss követés menedzselési modul használja a pozíciók stop-loss szintjének mozgatására.

 • Risk Manager

  A csúcs/völgy alapú stop-loss követés menedzselési modul használja a pozíciók stop-loss szintjének mozgatására.

Hogyan lehet hozzájutni az indikátorhoz?

Az indikátort a Navigátor panelen az indikátorokon belül elhelyezkedő Trader Klub mappában találod. Erről bővebben ebben a bejegyzésben találsz részletes leírást.

Definíciók

Csúcs

Minden olyan High ár csúcsnak számít, amelynél az őt megelőző (bal oldali) és őt követő (jobb oldali) megadott számú gyertya High ára alacsonyabban helyezkedik el.

Az alábbi illusztráción látható, hogy középen egy olyan csúcspont található, amelyet megelőzően és követően legalább 10 darab alacsonyabb High érték található.

Nincs jelentősége annak, hogy az alacsonyabb High értékkel rendelkező gyertyák milyen irányúak, illetve méretűek.

Példa egy csúcsra a TK csúcsok és völgyek indikátorban

Völgy

Minden olyan Low ár völgynek számít, amelynél az őt megelőző (bal oldali) és őt követő (jobb oldali) megadott számú gyertya Low ára magasabban helyezkedik el.

Az alábbi illusztráción látható, hogy középen egy olyan völgypont található, amelyet megelőzően és követően legalább 10 darab magasabb Low érték található.

Nincs jelentősége annak, hogy az alacsonyabb Low értékkel rendelkező gyertyák milyen irányúak, illetve méretűek.

Példa egy csúcsra a TK csúcsok és völgyek indikátorban

Lényeges tudnivalók

 • A csúcsokat az indikátor zöld, a völgyeket pedig piros színnel jelöli.

 • A csúcsok, illetve völgyek kialakítása során egyáltalán nincs jelentősége annak, hogy a bal és jobb oldalon csökkenő, emelkedő vagy doji gyertyák alakulnak ki.

 • Minden csúcsnak / völgynek van egy érvényessége. A zöld és piros színű vonalak voltaképpen az érvényesség kezdetét és végét jelölik.

 • Egy csúcs, illetve egy völgy is elveszti az érvényességét, ha egy belógó kanóc megtöri a még amúgy érvényes vonalukat.

 • Egy csúcs, illetve völgy kialakulásában részt vevő gyertyák más csúcsok és völgyek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

 • Csúcs és völgy kizárólag akkor alakul ki, ha mind a bal, mind a jobb oldalon véglegesen kialakult a megfelelő számú elvárt High / Low érték. Minél magasabb a jobb oldalon elvárt értékek darabszáma, annál lassabban alakul ki az adatpont – azaz a csúcs vagy völgy.

  A szürke színű vonalak a csúcs / völgy jobb oldalán azokat a gyertyákat jelölik, amelyek részt vettek az adatpont kialakulásában. Fontos: a szürke vonal időszakában még nem volt végleges az éppen formálódó szituáció, ezért még nem volt ismert a visszatekintve már teljesen egyértelmű adatpont.

Az indikátor paramétereinek jelentése

Idősík

Itt kell megadnod azt az idősíkot, amelynek gyertyáit a csúcsok és völgyek kialakításához szeretnéd felhasználni. Vedd figyelembe, hogy a továbbiakban megadott gyertya darabszámok az itt megadott idősíkon számítanak.

Ha tehát M5-ös idősíkú chartot nézel, de ehhez a paraméterhez H1-et adsz meg, akkor 5 darab vizsgált gyertya 5 órát jelképez – ezt fogja M5-ös idősíkon megjeleníteni az indikátor.

Csúcs/Völgy – bal oldali gyertyák száma (db)

A csúcsok/völgyek megállapításához hány darab gyertyának kell megfelelnie a leendő csúcs/völgy bal oldalán.

 • Az elvárt feltétel csúcs esetén: a leendő csúcs bal oldalán ennyi gyertya High értéke legyen alacsonyabb, mint a leendő csúcs értéke.

 • Az elvárt feltétel völgy esetén: a leendő völgy bal oldalán ennyi gyertya Low értéke legyen magasabb, mint a leendő völgy értéke.

Csúcs/Völgy – jobb oldali gyertyák száma (db)

A csúcsok/völgyek megállapításához hány darab gyertyának kell megfelelnie a leendő csúcs/völgy jobb oldalán.

 • Az elvárt feltétel csúcs esetén: a leendő csúcs jobb oldalán n – 1 gyertya High értéke legyen alacsonyabb, mint a leendő csúcs értéke.

 • Az elvárt feltétel völgy esetén: a leendő völgy jobb oldalán n – 1 gyertya Low értéke legyen magasabb, mint a leendő völgy értéke.

 • Megjegyzés: a megadott gyertya darabszámból az utolsó – n. – gyertya nyitóárának is teljesítenie kell a feltételt (az átgappelés következményeit elkerülendő).

  Példa: ha 5-öt adok meg, akkor 4 darab gyertyának kell megfelelni a High/Low viszonylatában, míg a legutolsónak az Open viszonylatában.

Csúcs/Völgy – érvényesség (db)

Meghatározható, hogy egy csúcs, illetve völgy a létrejöttétől számítva hány gyertyáig érvényes. A 100 gyertyás érvényesség azt jelenti, hogy például egy kialakult csúcs legfeljebb 100 gyertyán keresztül élhet, ha addig nem érinti vagy zárja át az árfolyam. Az érvényesség leteltét követően az adott szint többé nem használható fel egyik menedzseléshez sem.

A csúcsokhoz és völgyekhez tartozó vonalak szürke szakasza a jobb oldali gyertyákat jelzi, vagyis a szürke vonallal jelölt utolsó gyertyát követően használható az adott árszint.

Visszamenőleges gyertyák száma

A chartra helyezéskor legfeljebb ennyi gyertyára végzi el a csúcsok és völgyek feldolgozását és kirajzolását az indikátor.

Csúcsok vonalszíne, Völgyek vonalszíne

A csúcsok és völgyek árszintjét jelző vonalak színét tudod itt megadni.

Vonalak vastagsága, stílusa

A csúcsok és völgyek árszintjét jelző vonalak vastagságát és stílusát tudod itt megadni.

Hibakeresési mód

Ezt a paramétert kizárólag akkor kell Igen állapotra állítanod, ha erre – hibakeresési célzattal – kifejezetten megkérünk. A megjelenített csúcsokra és völgyekre semmilyen hatással nincs.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top