How Can We Help?

A TK Bollinger Bands indikátor

Itt vagy:

Az indikátor a gyári MT4-es Bollinger Bands indikátorra épül, és belépési jelzéseket képes adni. A gyári indikátorhoz képest plusz finomítási lehetőséget tartalmaz, valamint jelöli a megfelelő szignált adó jelgyertyákat.

A TK Bollinger Bands indikátor

Mely szoftvereink használják, és milyen célra?

 • Hibrid+

  A Bollinger belépési szignál modul használja a belépési folyamat során a nyers alapjel lekérdezéséhez.

Hogyan lehet hozzájutni az indikátorhoz?

Az indikátort a Navigátor panelen az indikátorokon belül elhelyezkedő Trader Klub mappában találod. Erről bővebben ebben a bejegyzésben találsz részletes leírást.

Szignálok

Bollinger szignál

Akkor alakul ki szignál, ha az árfolyam érinti vagy meghaladja a Bollinger szalag valamelyik szélét, majd újra visszatér a csatornába, és a csatornán belül zár az aktuális idősík gyertyája.

 • Long szignál: ha az ár a csatorna alját felülről érinti vagy meghaladja, majd visszatér a csatornába, és azon belül záródik a jelgyertya.

 • Short szignál: ha az ár a csatorna felső részét alulról érinti vagy meghaladja, majd visszatér a csatornába, és azon belül záródik a jelgyertya.

Bollinger felező szignál

Ugyanazon az elven működik a szalag felezővonaláról történő fordulat is, mint amikor a szalag széleit vesszük figyelembe.

 • Long szignál: ha az ár a csatorna felezővonalát felülről érinti vagy meghaladja, majd visszatér a felezővonal fölé, és fölötte is záródik a jelgyertya.

 • Short szignál: ha az ár a csatorna felezővonalát alulról érinti vagy meghaladja, majd visszatér a felezővonal alá, és alatta is záródik a jelgyertya.

Az indikátor paramétereinek jelentése

Bollinger periódus

A Bollinger szalag számításához szükséges periódusszám. Lényegében azt adod meg a segítségével, hogy egy gyertyához kapcsolódó BB érték kiszámításához hány darab őt megelőző gyertyát szeretnél felhasználni.

Bollinger eltolás

A Bollinger szalag eltolásának mértéke.

Bollinger eltérések

A Bollinger szalag szórásának mértéke.

Bollinger-re alkalmazott ár

Milyen árat szeretnél használni a sávok kialakításához? Itt a szokásos lehetőségeket találod meg (záróár, nyitóár, legmagasabb ár, legalacsonyabb ár, középár, tipikus ár, súlyozott záróár).

Középvonali szignál?

Szeretnéd-e, hogy a felező szignálokat megjelenítse az indikátor?

Minimális szignálmentes időszak

A szalagon kialakult szignálok között az itt megadott gyertyaszámnak kell meglenni. Ennek a szűrésnek a logikai háttere, hogy az oldalazó, bizonytalan időszakokban megszűri a jeleket, amikor az árfolyam túl sokszor érinti a szalagot, vagyis két azonos Bollinger jel között legalább az itt megadott számú gyertya lesz. A csatorna középvonalát érintő árfolyam nem számít szignálnak a szélső szalagok figyelésénél.

Szalagon túli nyitóárak ellenőrzése?

Ha szeretnéd, hogy az indikátor ne csak a csatornába való visszatérést, hanem azt megelőzően a csatorna adott vonalán kívül zárást is figyelje, akkor itt válaszd az Igen lehetőséget.

Szalagon túli nyitóárak tesztidőszakának hossza (gyertya db)

Az indikátor képes ellenőrizni, hogy egy vizsgált tesztidőszakban hány gyertya nyitott kívül a csatornába történő visszatérést megelőzően. Ezzel a paraméterrel a vizsgált gyertyák darabszámát adod meg.

Ha például ide 10-et írsz be, akkor egy Bollinger csatornába történő visszatérést megelőző 10 gyertyában számolja meg a program a kívül nyitó gyertyák előfordulásainak számát.

Szalagon túli nyitóárak maximális száma (gyertya db)

Ezzel a paraméterrel adod meg, hogy legfeljebb hány darab gyertya nyílhat a figyelt csatorna vonalán kívül a vizsgált tesztidőszakban.

Felső nyíl színe, Alsó nyíl színe, Nyíl mérete

A long és a short beszállási jelzéseket ezekkel a színekkel és mérettel jelöli a jelgyertyában az indikátor (azaz a belépés a következő gyertya nyitóárában történhet).

Maximálisan vizsgált gyertyák száma

A chartra helyezéskor legfeljebb ennyi gyertyára végzi el a Bollinger szalag számítását és a kirajzolását az indikátor.

2 hozzászólás

 1. Dr Agoston Daniel 2022-04-22 - 00:19- Válasz

  Tudásbázis:
  Bollinger felező szignál
  Ugyanazon az elven működik a szalag felezővonaláról történő fordulat is, mint amikor a szalag széleit vesszük figyelembe.

  Long szignál: ha az ár a csatorna felezővonalát felülről érinti vagy meghaladja, majd visszatér a felezővonal fölé, és fölötte is záródik a jelgyertya.

  Short szignál: ha az ár a csatorna felső részét érinti vagy meghaladja, majd visszatér a felezővonal alá, és alatta is záródik a jelgyertya.

  Elnézést kérek, de az értelmezésem szerint a Short Szignál leírása hibás. Helyesen így kellene szólnia: „Short szignál: ha az ár a csatorna felező vonalát alulról érinti vagy meghaladja, majd visszatér a felezővonal alá, és alatta is záródik a jelgyertya.”

  üdv.: DrAgostonDaniel

  megjegyzés:
  A hibát annak kapcsán véletlen találtam, hogy rákerestem a súlyozott záróárra, de azt sajnos nem találtam meg a tudásbázisban…

  • Radulovic Attila 2022-04-22 - 19:35- Válasz

   Kedves Dr. Ágoston Dániel!

   Köszönjük szépen jelzését, az elírást javítottam.

   A súlyozott záróár számítása során a záróárat súlyozzák a gyertya többi értékéhez képest. Számítási képlete = ((Close * 2) + High + Low) / 4.

   Radu

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top