Összerendelési lehetőségek: a stop-loss helyszín, a kockáztatott összeg és a lot méret közötti kapcsolat

Szerző: |Kategóriák: Risk Manager (robot)|Frissítve: 2019. szeptember 30., hétfő|Közzétéve: 2019. június 21., péntek|
Összerendelési lehetőségek: a stop-loss helyszín, a kockáztatott összeg és a lot méret közötti kapcsolat

Ebben a bejegyzésben bemutatom neked, hogy milyen összerendeléseket hozhatsz létre a Risk Manager méretezőjének szerkeszthető mezői és mozgatható vonalai között: a stop-loss, a százalékos és összegszerű kockázati összeg, valamint a lot méret kapcsolatairól fogok beszélni.

Mi a koncepció?

A Risk Manager fejlesztése során arra törekedtünk, hogy a kereskedők számára a legtöbb lehetőséget biztosítsuk úgy, hogy a charton a lehető legkevesebb helyet foglaljon el az eszköz.

A pozícióméretezés során legalább kettő adat szükséges ahhoz, hogy pontosan meghatározhatóvá váljon a három fő adat valamelyike: lot méret, a kockáztatott összeg, illetve a stop-loss. Ez a három fő szempont az, amely a Risk Managerben is rendelkezésedre áll, hogy szabadon és innovatív módon kapcsolatot alakíthass ki közöttük.

Az elv egyszerű, de rendkívül sok lehetőséget biztosít: a két utoljára módosított adat lesz az, amely végül meghatározza a harmadikat.

Tipp

Egy mező akkor válik módosított státuszúvá, ha szerkeszted az értékét. (Szerkesztésnek számít az is, ha belekattintasz és nyomsz egy entert az eredeti értéken.) Egy vonal pedig abban az esetben válik módosított státuszúvá, ha elmozdítod a helyéről egy új árfolyamszintre.

Hamarosan kifejtem az összes részletet, de lássuk, mi a három legfontosabb kombináció „kategória”:

  • Ha utoljára a kockáztatott pénzösszeget és a stop-loss helyszínt adod meg, akkor a program kiszámítja a lot méretet.

  • Ha utoljára a kockáztatott pénzösszeget és a lot méretet adod meg, akkor a program kiszámítja a pontos stop-loss helyszínt.

  • Ha utoljára a stop-losst és a lot méretet adod meg, akkor a program kiszámítja, hogy mekkora a kockáztatott pénzösszeg.

Milyen lehetőségeid vannak a stop-loss helyszín megadására?

A stop-loss helyszín az a pont, ahol a tervezett ügyleted eléri a kezdeti kockázatát. Ezt a helyszínt megadhatod:

  • árfolyamhelyszínnel – a szabadon húzható stop-loss vonallal,

  • fix (statikus) távolsággal – a stop-loss vonalon lévő szerkeszthető mezővel,

  • dinamikus távolsággal – a stop-loss vonalon lévő Dinamikus SL üzemmód gomb (és mezőinek) segítségével.

Amikor elmozgatod a stop-loss vonalat, megadsz egy fix SL távolságot vagy beállítod a dinamikus SL eltartást, akkor a stop-loss adat lesz a legutoljára módosított adat. Ha előzőleg a lot méret mezőhöz nyúltál, akkor a lot méret és a stop-loss helyszín kapcsolata alapján az összegszerű kockázat lesz kiszámítva; ha előzőleg a kockáztatott összeg adathoz nyúltál, akkor pedig a kockáztatott összeg és a stop-loss helyszín kapcsolata alapján a lot méret lesz kiszámítva.

Milyen lehetőségeid vannak a kockáztatott összeg megadására?

A kockáztatott összeg az a pénzmennyiség, amelyet a tervezett ügylet stop-loss helyszíne elérésének pillanatában veszteségként realizálsz. Az összeg mértékét megadhatod:

  • százalékos kockázattal – az egyenleg megadott százaléknyi kockázata, melyet a százalékos kockázat szerkeszthető mezőjében adsz meg,

  • összegszerű kockázattal – az összegszerű SL kockázat mezőben általad megadott, a számla devizanemében kifejezett összeggel.

Amikor módosítod a százalékos kockázatot, vagy megadsz egy fix kockáztatandó összeget, akkor a kockáztatott összeg adat lesz a legutoljára módosított adat. Ha előzőleg a lot méret mezőhöz nyúltál, akkor a lot méret és a kockáztatott összeg kapcsolata alapján a stop-loss helyszín lesz kiszámítva; ha előzőleg a stop-loss helyszínhez nyúltál, akkor pedig a stop-loss helyszín és kockáztatott összeg kapcsolata alapján a lot méret lesz kiszámítva.

Milyen lehetőséged van a lot méret megadására?

A lot méret adja meg, hogy mekkora mérettel nyílik meg a tervezett ügyleted. A lot méretet megadhatod:

  • fix értékkel – a nyitandó lot méret, melyet a lot méret szerkeszthető mezőjében adsz meg.

Amikor módosítod a lot méretet, akkor a lot méret adata lesz a legutoljára módosított adat. Ha előzőleg a stop-losshoz nyúltál, akkor a lot méret és a stop-loss kapcsolata alapján a kockáztatott összeg (és a százalékos kockázat) lesz kiszámítva; ha előzőleg a kockáztatott összeghez nyúltál, akkor pedig a kockáztatott összeg és a lot méret kapcsolata alapján a stop-loss helyszín lesz kiszámítva.

Változatos kombinációk

Mivel a három fő adat – stop-loss helyszín, kockáztatott összeg és lot méret – többféle módon megadható, ezért sokféle kombináció áll rendelkezésedre. A kombinációkat összerendelésnek nevezem, és az alábbi listában sorolom fel őket. Az alcímek mindig a két utoljára módosított adatot jelzik.

Megjegyzés: kikapcsoltam a célár mezőt, hogy a képernyőképeken kizárólag a kockázatszámítás szempontjából fontos elemekre figyelhess. Piros kerettel jelölöm a számításhoz alapul vett összerendelt adatokat, és sárga kerettel a számítás végeredményeként létrejövő adatot.

Átnézheted a lehetséges összerendeléseket, de közvetlenül is odaugorhatsz a téged érdeklő kombinációra:

Stop-loss helyszín + kockázati összegek kombinációi

Az alábbi kombinációk esetében meghatározod a stop-loss szint helyét és a kockázat mértékét, a programmal pedig kiszámoltatod a lot méretet.

Fix lot méret + kockázati összegek kombinációi

Az alábbi kombinációk esetében meghatározod a lot méretet és a kockázat mértékét, a program pedig kiszámolja számodra a stop-loss távolságot.

Árfolyamhelyszínre állított stop-loss és százalékos kockázat

Ebben a kombinációban manuálisan behúztad az SL vonalat például egy technikai szintre, illetve a százalékos kockázat mezőben megadtad, hogy a könyvelt egyenleg hány százalékát szeretnéd kockáztatni. A százalékos kockázat alapján a program kiszámítja az összeget, és arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig a konkrét, számított összeget jelzi ki, hiszen előfordulhat, hogy olyan helyre húzod a stop-loss vonalat, ahol a megcélzott kockázatnál alacsonyabb vagy magasabb kockázati összeg jön létre.

SL árfolyamhelyszín és százalékos kockázat összerendelése

Árfolyamhelyszínre állított stop-loss és összegszerű kockázat

Ebben a kombinációban manuálisan behúztad az SL vonalat például egy technikai szintre, illetve az összegszerű kockázat mezőben megadtad, hogy mekkora összeget szeretnél kockáztatni. A program arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig az általad megadott összeget jelzi ki. A százalékos kockázat mező a könyvelt egyenleged és a megadott mező százalékos arányát mutatja abban az esetben is, ha a tényleges kockázat eltér – alacsonyabb, vagy magasabb – mint az elvárt.

SL árfolyamhelyszín és összegszerű kockázat összerendelése

Árfolyamhelyszínre állított stop-loss és fix lot méret

Ebben a kombinációban manuálisan behúztad az SL vonalat például egy technikai szintre, illetve a fix lot méret mezőben megadtad, hogy mekkora lot mérettel szeretnél ügyletet nyitni. A program kiszámolja, hogy a két adat alapján mekkora az összegszerű kockázat, és hogy ez az összeg hány százaléka a könyvelt egyenlegednek.

SL árfolyamhelyszín és összegszerű kockázat összerendelése

Fix stop-loss távolság és százalékos kockázat

Ebben a kombinációban az SL vonalon elhelyezkedő mezőben adtad meg azt a statikus távolságot, amelyet stop-loss távolságnak szánsz, illetve a százalékos kockázat mezőben megadtad, hogy a könyvelt egyenleg hány százalékát szeretnéd kockáztatni. A százalékos kockázat alapján a program kiszámítja az összeget, és arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig a konkrét, számított összeget jelzi ki, hiszen előfordulhat, hogy olyan helyre húzod a stop-loss vonalat, ahol a megcélzott kockázatnál alacsonyabb vagy magasabb kockázati összeg jön létre.

Fix stop-loss távolság és százalékos kockázat összerendelése

Fix stop-loss távolság és összegszerű kockázat

Ebben a kombinációban az SL vonalon elhelyezkedő mezőben adtad meg azt a statikus távolságot, amelyet stop-loss távolságnak szánsz, illetve az összegszerű kockázat mezőben megadtad, hogy mekkora összeget szeretnél kockáztatni. A program arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig az általad megadott összeget jelzi ki. A százalékos kockázat mező a könyvelt egyenleged és a megadott mező százalékos arányát mutatja abban az esetben is, ha a tényleges kockázat eltér – alacsonyabb, vagy magasabb – mint az elvárt.

Fix stop-loss távolság és összegszerű kockázat összerendelése

Fix stop-loss távolság és fix lot méret

Ebben a kombinációban az SL vonalon elhelyezkedő mezőben adtad meg azt a statikus távolságot, amelyet stop-loss távolságnak szánsz, illetve a fix lot méret mezőben megadtad, hogy mekkora lot mérettel szeretnél ügyletet nyitni. A program kiszámolja, hogy a két adat alapján mekkora az összegszerű kockázat, és hogy ez az összeg hány százaléka a könyvelt egyenlegednek.

Fix stop-loss távolság és fix lot méret összerendelése

Dinamikus stop-loss távolság és százalékos kockázat

Ebben a kombinációban bekapcsoltad az SL vonalon elhelyezkedő Dinamikus SL funkciót, így a stop-loss távolságot a program automatikusan számolja a kiválasztott indikátor alapján; illetve a százalékos kockázat mezőben megadtad, hogy a könyvelt egyenleg hány százalékát szeretnéd kockáztatni. A százalékos kockázat alapján a program kiszámítja az összeget, és arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig a konkrét, számított összeget jelzi ki, hiszen előfordulhat, hogy olyan helyre kerül a stop-loss helyszín, ahol a megcélzott kockázatnál alacsonyabb vagy magasabb kockázati összeg jön létre.

Dinamikus stop-loss távolság és százalékos kockázat összerendelése

Dinamikus stop-loss távolság és összegszerű kockázat

Ebben a kombinációban bekapcsoltad az SL vonalon elhelyezkedő Dinamikus SL funkciót, így a stop-loss távolságot a program automatikusan számolja a kiválasztott indikátor alapján, illetve az összegszerű kockázat mezőben megadtad, hogy mekkora összeget szeretnél kockáztatni. A program arra törekszik, hogy legfeljebb ekkora kockázatot okozzon a kiszámított lot méret.

Megjegyzés: a stop-loss helyszínhez tartozó összegszerű kockázat mező mindig az általad megadott összeget jelzi ki. A százalékos kockázat mező a könyvelt egyenleged és a megadott mező százalékos arányát mutatja abban az esetben is, ha a tényleges kockázat eltér – alacsonyabb, vagy magasabb – mint az elvárt.

Dinamikus stop-loss távolság és összegszerű kockázat összerendelése

Dinamikus stop-loss távolság és fix lot méret

Ebben a kombinációban bekapcsoltad az SL vonalon elhelyezkedő Dinamikus SL funkciót, így a stop-loss távolságot a program automatikusan számolja a kiválasztott indikátor alapján, illetve a fix lot méret mezőben megadtad, hogy mekkora lot mérettel szeretnél ügyletet nyitni. A program kiszámolja, hogy a két adat alapján mekkora az összegszerű kockázat, és hogy ez az összeg hány százaléka a könyvelt egyenlegednek.

Dinamikus stop-loss távolság és fix lot méret összerendelése

Fix lot méret és százalékos kockázat

Ebben a kombinációban meghatározod, hogy a számlád egyenlegének hány százalékát mekkora lot mérettel szeretnéd kockáztatni. A program így e két adat alapján azt fogja kiszámítani, hogy mekkora stop-loss távolságra van szükséged ennek a kockázatnak a kihasználásához. A kiszámított értéket rögzíti, azaz a stop-loss vonalon elhelyezkedő szerkeszthető mező értéke mindaddig nem fog változni, ameddig nem módosítod a vonal helyzetét, a kockáztatott összeget, vagy a kockáztatott százalékot.

Fix lot méret és százalékos kockázat összerendelése

Fix lot méret és összegszerű kockázat

Ebben a kombinációban meghatározod, hogy mekkora összeget mekkora lot mérettel szeretnél kockáztatni. A program így azt fogja kiszámítani e két adat alapján, hogy mekkora stop-loss távolságra van szükséged ennek a kockázatnak a kihasználásához. A kiszámított értéket rögzíti, azaz a stop-loss vonalon elhelyezkedő szerkeszthető mező értéke mindaddig nem fog változni, ameddig nem módosítod a vonal helyzetét, a kockáztatott összeget vagy a kockáztatott százalékot.

Fix lot és fix összeg összerendelése

Tipp

A fenti összerendeléseken kívül lehetőséged van további kapcsolatot kialakítani a stop-loss, take-profit és nyitóár szintek között. Erről a következő bejegyzésben lesz szó.

Bejegyzések a Risk Managerrel kapcsolatban

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Radulovic Attila

Radulovic Attila vagyok, a traderklub.hu társalapítója és szerkesztője. Remélem, hasznosnak találod az oldalon található anyagokat! Célom, hogy hatékony segítséget nyújtsak Neked a kereskedéssel és az automatizálással kapcsolatban.
Go to Top