A demózás és a buktató

A demózás

Arra jó, hogy begyakorlod az élő helyzetekben a pozíció felvételét és annak menedzselését, ha úgy tetszik, ez az alapkiképzésed, hogy az éles bevetésen ne botladozz, és ne kövess el alapvető hibákat, továbbá alaposan megismerd és elsajátítsd a kereskedési szisztémád – illetve az árfolyamelemző platform használatát. A demózás segít, hogy megízleld és megszokd az élő kereskedést, azonban nem tanácsos évekig vagy hosszú hónapokig demózni, mivel rossz kereskedési szokásokat vehet fel az ember, melyek miatt könnyen elvérezhet az éles kereskedésben.
A demózást fogd úgy fel, mintha valódi pénzzel dolgoznál, ne legyél könnyelmű vagy túlzottan kockázatvállaló, és mindig tartsd magad a kereskedési rendszered szabályaihoz. Ne térj el tőle, és ne legyints azzal, hogy ha buksz, legfeljebb újra nyitsz egy feltöltött demó számlát. Ne szokd meg ezeket a dolgokat, mert ha élesben elfüstölöd a tőkéd, azt már csak úgy tudod feltölteni, ha utalod a következő valódi pénzösszeget. Meg kell tanulnod ragaszkodni a stratégiádhoz – amennyiben sikeres akarsz lenni. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, ám a valóságban mégsem az, és pontosan emiatt lesznek olyan kevesen sikeres tréderek.
Ha egy-két hónap demózással hasznot tudtál produkálni – nem hazardírozva, hanem konzisztens kereskedéssel –, akkor elérkezett az ideje, hogy valódi pénzzel is piacra lépj. Ezt először kicsiben tedd meg. Válassz olyan brókert és számlát, ahol tudsz micro, nano vagy pico lotban is kereskedni. Már százdolláros számlákat is lehet nyitni, ahol csupán centeket kockáztatsz. Neked kell tudnod, hogy milyenek az anyagi lehetőségeid, és mekkora veszteségtől nem kaparod véresre az arcod. Ha kő gazdag vagy, használhatsz mini lotos vagy annál nagyobb számlát is, de a lényeg, hogy magadhoz és a tőkédhez mérten először kicsiben kezdj, aztán lehet fokozatosan növelni a kereskedési tőkét – sőt, kell is.

Buktató

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy a sikeres demózás után elbízzák magukat, és azt gondolják, hogy a kisujjukban van a kereskedés, majd ezt követően túl magabiztosan lépnek piacra valódi pénzzel. És akkor kezdenek jönni a bukó ügyletek, és nem értik, mi történt. Hibáztatják a brókert, a piacot, az időjárást, mindent és mindenkit, csak éppen magukat nem. Abban a pillanatban, hogy valódi tétje lesz a döntéseinknek, megváltozik a pszichés hozzáállásunk a kereskedéshez. A demózásnak addig nem volt tétje, és sok bennünk rejlő érzés nem tudott a felszínre jönni – félelem, mohóság, bizonytalanság, stb. – így nem torzította el azt a képet, melyet a charton láttunk. A kezdők szerencséje a könnyedségben rejlik, hogy félelem és más emóciók nélkül nyitják-zárják a trédeket. A kereskedésben a legfontosabb a pszichológiai felkészültség és tréning.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.