RR arány szűrése

Az RR arány szűrése funkció segítségével szűrheted és akár módosíthatod is a belépési szignálok kockázat/hozam (risk/reward) arányát. A szűrő beállításait a Belépés » {Szignál neve} » Szűrések » RR arány szűrése menüben éred el.

Alapkoncepció

Belépési szignál kialakulásakor fontos lehet annak ellenőrzése, hogy a kezdeti stop-loss és kezdeti take profit távolság hogyan aránylik egymáshoz. Ezt az arányt kockázat/hozam, angolul risk/reward aránynak nevezzük.

Ha nem ismered ezt a fogalmat, itt egy kis gyorstalpaló a kockázat/hozam arányokról.

 • Ha az RR arány kisebb, mint 1.00, akkor a célár távolság kisebb, mint a kezdeti kockázati távolság. Ha ez minden kötésnél igaz, akkor magas találati arány mellett is veszteséges lehet a stratégiád.

 • Ha az RR arány pont 1.00, akkor a kezdeti célár távolság ugyanakkora, mint a kezdeti kockázati távolság.

 • Ha az RR arány nagyobb mint 1.00, akkor a kezdeti célár távolság nagyobb, mint a kezdeti kockázati távolság. Ha ez minden kötésnél igaz, akkor alacsony találati arány mellett is nyereséges lehet a stratégiád.

A legtöbb kereskedési stratégiában ajánlott a 2.00, vagy annál nagyobb RR arány használata. Ekkor egy céláras pozíció nyeresége két kezdeti kockázatú pozíció veszteségét fedheti le (azonos lot méretek, illetve egyenleg százaléka vagy fix összeg alapján méretezett pozíciók esetén).

Mikor használható?

Ezt a szűrési funkciót kizárólag az automatikus szignálokhoz használhatod, és azokhoz is csak abban az esetben, ha a Belépés » {Szignál neve} » TP beállításai és szűrései menüben a Kezdeti TP típusa paraméternél a Fix távolság lehetőség van kiválasztva. Ennek oka, hogy ha RR alapú célár esetén a célár kialakítása a kezdeti SL távolság alapján eleve megtörténik, ha pedig a célár ki van kapcsolva, akkor eleve a megadott RR arány alapján történik a célár kialakítása.

Hogyan működik?

A Belépés » {Szignál neve} » Szűrések » RR arány szűrése menüben az RR arány szűrése? paraméternél több lehetőség áll rendelkezésedre.

 • Kikapcsolva: ebben az esetben a program nem ellenőrzi, és nem módosítja az érintett szignál RR arányát.

 • Ellenőrzés: ebben az esetben a program ellenőrzi a Minimálisan elvárt RR arány paraméterben megadott R értéket, és ha a megnyitandó szignál RR aránya kisebb ennél a számnál, akkor a szignált eldobjuk.

 • Ellenőrzés és javítás: ebben az esetben a program ellenőrzi a Minimálisan elvárt RR arány paraméterben megadott R értéket, és ha a megnyitandó szignál RR aránya kisebb ennél a számnál, akkor a szignálhoz kapcsolódó célár távolságot korrigáljuk a megadott érték alapján.

Tegyük fel, hogy a Minimálisan elvárt RR arány paramétert 2.00-ra állítod. Egy szignál végrehajtása közben kiderül, hogy a dinamikusan számolt kezdeti stop-loss távolság 15 pip, a célár pedig az általad megadott fix 20 pip lesz. A 2.00-ás szorzással meghatároztad, hogy a célárnak minimum 30 pipnek kell lennie.

 • Ha az RR arány szűrése? paraméter értéke Kikapcsolva, akkor a program nem ellenőrzi és nem is módosítja a kezdeti célár távolságát – a pozíció megnyílik, és a beállított célár 20 pip lesz.
 • Ha az RR arány szűrése? paraméter értéke Ellenőrzés, akkor a program ellenőrzi a kezdeti célár távolságát, és mivel az kisebb mint 30, eldobja a szignált, és az ügylet nem nyílik meg.
 • Ha az RR arány szűrése? paraméter értéke Ellenőrzés és javítás, akkor a program ellenőrzi a kezdeti célár távolságát, és mivel az kisebb mint 30, ezért módosítja azt – a pozíció megnyílik, és a beállított célár 30 pip lesz.

A példában nem térek ki arra az esetre, ha az általad megadott kezdeti fix célár nagyobb vagy egyenlő mint 30, hiszen ilyenkor az RR arány szűrése funkció nem fogja módosítani azt.

Kapcsolódó paraméterek a menürendszerben

A nyitással és zárással kapcsolatos beállításokat a Belépés » {Szignál neve} » Szűrések » RR arány szűrése menüben éred el.

Paraméter neve
Leírása
Lehetséges értékei
RR arány szűrése?
Bekapcsolt álapotban a funkció képes ellenőrizni az ügylet megnyitása előtt, hogy a minimálisan elvárt RR teljesül-e. Amennyiben nem, eldobja, a szignált vagy korrigálja a célárat.
 • Kikapcsolva
 • Ellenőrzés
 • Ellenőrzés és javítás
 
Minimálisan elvárt RR arány
Az az RR arány, amelyet minimálisan elvársz az ügylet indulásakor.
szerkeszthető
 

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top