Nyers és végleges szignálok

Itt vagy:

Ha kialakul egy belépési szignál, akkor azt nyers szignálnak nevezzük. A nyers szignál még nem jelent biztos belépési helyzetet, hiszen lehetséges, hogy egy vagy több szűrő, illetve konfirmációs alakzat is engedélyezve van. Ha a modulhoz rendelt szűrések engedélyezik a nyers szignált, valamint a meghatározott gyertyaszámon belül kialakul egy megfelelő konfirmációs alakzat is, a szignált végleges szignálnak nevezzük.

A konfirmációs alakzatok ellenőrzésekor fontos, hogy a legoptimálisabb belépési helyszín elve érvényesüljön. Ez azt jelenti, hogy ha például egy nyers RSI szignál konfirmációjához kettes gyertya alakzatot várunk 15 gyertyán belül, akkor a 15 gyertyán belüli legkorábbi konfirmáció kialakulását követő gyertyában alakulhat ki a végleges szignál. Ha a robot ekkor nem futott, és pár gyertyával később kapcsoljuk be a szignált  (vagy a robotot), akkor hiába jön egy újabb kettes gyertya alakzat, azt már nem használhatjuk fel – hiszen az már nem lenne a legoptimálisabb belépési helyszín. Így az érintett RSI szignálról lemaradtunk.

Ha szűrő funkciókat is használunk, akkor a szűrőknek a konfirmációs alakzat utolsó gyertyájában kell igaznak lenniük. Vagyis: tegyük fel, hogy konfirmációs alakzatok és mozgóátlag szűrő van bekapcsolva. Ha az imént említett nyers RSI szignál kialakulásakor a mozgóátlag rossz oldalán vagyunk, attól még kialakulhat végleges szignál – hiszen a konfirmációs gyertya létrejöttekor történő vizsgálatnál akár a mozgóátlag jó oldalán is lehet az ár.

Hasonlóképpen nem jelent problémát az sem, ha egy (vagy több) kialakult konfirmációs alakzat létrejöttekor a szűrések nem igazak. Ebben az esetben ugyanis – a türelmi (várakozási) időn belül – továbbra is várjuk azt az első pillanatot, amikor az összes feltétel egyszerre igaz.

Amennyiben semmilyen szűrő, vagy konfirmációs alakzat sincs bekapcsolva a szignál modulban, a nyers szignál azonnal végleges szignállá válik (hiszen nincs más feltétel, amelynek teljesülnie kellene).

A szűrőket és a konfirmációs alakzatokat taglaló bejegyzéseket egy külön kategóriában, a Szűrők és konfirmációkban találod.

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top