Instrumentum tulajdonságainak felülbírálása

Itt vagy:

Bevezető

A pontos távolságkijelzéshez és pozíció méretezéshez elengedhetetlen, hogy a robot ismerje a számításokhoz szükséges adatokat. A Trader Klubos kereskedőrobotok minden esetben dinamikusan, a brókercégtől kérdezik le ezeket az információkat, azonban sajnos sokszor előfordul, hogy a kapott adatok helytelenek, vagy nem használhatók. Ezekre az esetekre az összes Radu által készített kereskedőrobot, így a Risk Manager és a Hibrid+ is speciális felülbírálási lehetőségeket tartalmaz annak érdekében, hogy a lehető legkényelmesebb és legpontosabb környezetet állíthasd be minden instrumentum számára.

Miért van szükség ilyen beállításokra?

A MetaTrader4 alapvetően devizapárok kereskedésére jött létre. Minden más, ettől eltérő instrumentumok, indexek, CFD-k, FUTURES-ök később kerültek bele. Ez gondokat okoz bizonyos számlatípusokon, mivel a brókercégek nem jól állítják be ezeknek az instrumentumoknak a tulajdonságait (főleg a bázisdevizát, illetve a kontraktus méretét). Ebből kifolyólag lehet, hogy a robot ezeken az instrumentumokon hibásan fog számolni.

Néhány tipikus példa: hibás profit deviza, hibás kontraktusméret.

Milyen instrumentumok érintettek?

Jó hír, hogy a MetaTrader4 esetében legtöbbször használt termékek, a devizakeresztek (pl. EURUSD, GBPUSD, EURHUF stb.) nem érintettek, azaz velük kapcsolatban semmilyen beállítást nem kell elvégezni.

Leginkább az alábbi termékek esetében szükséges a brókercég által szolgáltatott kondíciók adatait felülbírálni (példák a teljesség igénye nélkül):

 • Nemesfémek – arany, ezüst, platina stb.

 • Indexek – DAX, NASDAQ, DOW JONES, S&P 500 stb.

 • Részvények – Apple, Amazon, BMW stb.

Nem szükségszerű, hogy módosítanod kell ezt a beállítást, azonban ha méretezési problémát tapasztalsz, érdemes elsőként ezt ellenőrizni.

Milyen felülbírálási lehetőségek állnak rendelkezésre?

A Hibrid+ és Risk Manager, valamint a Radu által készített összes expertben elérhető három beállítási lehetőség, amellyel mindegyik brókercég, bármilyen számladevizáján, bármelyik termék pontosan méretezhetővé válik. A három beállítási lehetőség az alábbi (ez egy rövid felsorolás, lentebb részletesen kifejtem őket).

 • Profit deviza: az instrumentum profitjának devizája. Ebben jegyzik az adott termék profitjának elszámolási devizanemét.

 • Egységszorzó: ha egy instrumentum legkisebb lehetséges elmozdulási egysége eltér a kereskedő által konvencionálisan használt elmozdulási egységtől, akkor ezt a szorzószámot érdemes beállítani. Ezt követően a robotban megadott távolságokat a program megszorozza, a kijelzésben pedig minden távolságot eloszt ezzel a számmal.

 • Kontraktusméret: az 1 lot pozícióméretnek mindig van egy mögöttes mennyisége. Ezzel lehet kifejezni, hogy egy termékből 1 lot vásárlásával vagy eladásával mekkora mennyiséget birtoklunk valójában.

Hol érhető el ez a beállítás?

Risk Manager és egyéb, Radu által készített expertek esetében

A panel megjelenítéséhez az alábbi lépéseket kell megtenned.

 • Ellenőrizd, hogy ne legyen a számládon semmilyen nyitott pozíció vagy megbízás. Menet közben ezek a beállítások szándékosan nem állíthatók, hiszen a beállítás instrumentumhoz kötődik, ezért több robotpéldány futtatásakor az egyik ablakban történő beállítás-módosítás más példányokat is érinthet.

 • Az AutoTrading gomb legyen kikapcsolt állásban, azaz a program írja ki a jobb alsó sarokban, hogy AUTOTRADING GOMB TILTVA.

 • Kattints a floating (nyitott pozíciók lebegő egyenlege) kiírásra a chart jobb felső sarkában. Ez a panel ekkor 0.00 $ / 0.00 € / 0.00 HUF szöveget jeleníti meg (ez változhat a számlád devizája alapján). A kattintást követően megjelenik a beállítási panel.

  Ha a panel nem jelenik meg, ellenőrizd az első két pontban leírtakat!

 • A megjelenő panelben végezd el a szükséges módosításokat a bejegyzés további része alapján, majd kattints ismét a lebegő egyenleg szövegcímkéjére. Ekkor a panel bezáródik, a beállítást sikeresen elvégezted.

Az alábbi képen lila számokkal jelöltem az egyes lépéseket – valami hasonlót kell látnod.

Lépések a beállítási panel megjelenítéséhez

Hibrid+ expert esetében

A panel megjelenítéséhez az alábbi lépéseket kell megtenned.

 • Ellenőrizd, hogy ne legyen a számládon semmilyen nyitott pozíció vagy megbízás. Menet közben ezek a beállítások szándékosan nem állíthatók, hiszen a beállítás instrumentumhoz kötődik, ezért több robotpéldány futtatásakor az egyik ablakban történő beállítás-módosítás más példányokat is érinthet.

 • Az AutoTrading gomb legyen kikapcsolt állásban, azaz a program írja ki a jobb alsó sarokban, hogy AUTOTRADING GOMB TILTVA.

 • Kattints a menürendszerben a Beállítások menüben az Instrumentum tulajdonságai paraméterre, és állítsd azt Elrejtés állapotból Megjelenítés állapotba egy bal egérkattintással! A kattintást követően megjelenik a beállítási panel.

  Ha a panel nem jelenik meg, az expert figyelmeztetni fog az első két pontban leírtak kapcsán.

 • A megjelenő panelben végezd el a szükséges módosításokat a bejegyzés további része alapján, majd kattints a Megjelenítés gombra. Ekkor a panel bezáródik, ismét az Elrejtés állapot jelenik meg – a beállítást sikeresen elvégezted.

Az alábbi képen lila számokkal jelöltem az egyes lépéseket – valami hasonlót kell látnod.

Lépések a beállítási panel megjelenítéséhez Hibrid+ robot esetén

Indikátor esetében

A panel megjelenítéséhez az alábbi lépéseket kell megtenned.

 • Ellenőrizd, hogy ne legyen a számládon semmilyen nyitott pozíció vagy megbízás. Menet közben ezek a beállítások szándékosan nem állíthatók, hiszen a beállítás instrumentumhoz kötődik, ezért több robot- vagy indikátorpéldány futtatásakor az egyik ablakban történő beállítás-módosítás más példányokat is érinthet.

 • Az AutoTrading gomb legyen kikapcsolt állásban, azaz a program írja ki a jobb alsó sarokban, hogy AUTOTRADING GOMB TILTVA.

 • Nyomd meg a billentyűzeten az F5 billentyűt! Ezt követően megjelenik a beállítási panel.

  Elképzelhető, hogy az egyedi indikátorodban az F5 billentyű helyett más billentyű vezérli ezt a funkciót. Ezzel kapcsolatban a paraméter-dokumentációban találsz bővebb információt.

  Ha a panel nem jelenik meg, valószínűleg az első két pont sérült, ezért nem történik semmi.

 • A megjelenő panelben végezd el a szükséges módosításokat a bejegyzés további része alapján, majd nyomd meg ismét az F5 billentyűt! Ekkor a panel bezáródik, a beállítást sikeresen elvégezted.

A ‘Profit deviza’ felülbírálása

A brókercég minden instrumentum esetében közli, hogy a legkisebb szabályos árelmozdulás mekkora profitváltozást okoz. Azonban viszonylag gyakran előforduló hiba, hogy a profit devizát nem közlik helyesen, így a kapott információk fele helytelenné teszi a profitváltozás összegét.

Példa: a DAX profit devizája mindig euró, mivel a terméket ebben a pénznemben jegyzik. Ha a legkisebb elmozdulási egységhez köthető profitváltozásra 2.5 eurót ad vissza a brókercég a kondíciós listában, akkor elengedhetetlen tudnunk, hogy ezt az összeget euróban kell figyelembe vennünk. Ezzel szemben némelyik brókercég helytelenül, a számla devizanemét közli a robottal. Ez azt jelenti, hogy eurós kereskedési számlán euró, dollár alapú számlán dollár, forint alapú számlán forint a profit devizaneme. Egyértelmű, hogy EUR és USD viszonylatában ez kisebb, EUR és HUF viszonylatában azonban hatalmas számítási problémát fog okozni.

Ha hibás méretezést tapasztalsz, azaz a program által kiszámított lot méretek által okozott veszteségek/nyereségek jelentősen eltérnek az elvárttól, akkor a legvalószínűbb, hogy ezt a beállítást kell módosítanod. Nézz utána, hogy mi az adott termék profitdevizája, vagyis milyen devizában jegyzik az adott terméket, majd állítsd be ezt az információt a beállítópanel Profit devizája sorában.

Itt egy kis segítség néhány index profit devizája kapcsán, a teljesség igénye nélkül.

Termék Gyakori elnevezések Profit devizája
DAX DE30, DAX, [DAX], GER30, Germany30 EUR
Dow Jones US30, DOW, [DJI], DJ30 USD
S&P500 US500, SP500, [SP500] USD
NASDAQ US100, NASDAQ, [NQ100], USTECH USD
NIKKEI JP225, [JP225], NIKKEI JPY
FTSE UKX, [FTSE100], FTSE GBP
AUS200 AUS225, [ASX200] AUD
OBX25 OBX, [OBX25] NOK

Vannak helyzetek, amikor úgy tűnik, hogy a pozícióméretezés egy-egy terméken „magától” jó, míg több másikon rossz. Ennek egyszerű oka van: ha a termék profit devizája és a számlavezetési deviza megegyezik, akkor nincs szükség külön beállításra. Például ha SP500-at USD alapú, DAX-ot pedig EUR alapú számlán kereskedsz. Ha ez a kitétel nem igaz, akkor könnyen lehet, hogy a számítás rossz lesz.

Ha a robot birtokába jut a helyes beállításnak, akkor már képes intelligens módon megkeresni, hogy mely instrumentumot kell felhasználnia átváltásra, ha a számlád devizaneme ezt indokolja. Például az alábbi képen az látható, hogy egy ASX200-as instrumentumon a program az EURAUD instrumentumot használja az átváltásra. Magyarázat: az ASX200 instrumentum bázisdevizája AUD, míg a számla devizaneme EUR. A köztük lévő kapcsolatot az AUD profitdeviza kijelölésével az expert automatikusan felépíti.

Profit deviza beállítása

Tipp: az 1 lot 1 egység szöveggel kezdődő sor megadja számodra, hogy 1 egységnyi elmozdulás hány MT4 pontot, és mekkora összeget jelent saját számlád devizanemében kifejezve.

Az ‘Egységszorzó’ beállítása

Ha egy instrumentum legkisebb lehetséges elmozdulási egysége eltér a kereskedő által, konvencionálisan használt elmozdulási egységtől, azt kezelni szükséges. A legtöbb kereskedési expert vagy egyáltalán nem ad erre lehetőséget, vagy ha igen, akkor körülményesen és kényelmetlenül.

A szóban forgó probléma az MT4 és a konvencionális távolság jelölése közötti különbségből fakad. A gyakorlatban ha – például – DAX-ot kereskedsz, akkor szeretnél 1-et beírni a robot távolság alapú paramétereihez az 1 egész pontnyi dax elmozduláshoz; ehelyett viszont 10-et vagy 100-at kell ténylegesen beütnöd. A legegyszerűbb, ha megnézed az MT4 beépített célkereszt funkcióját: a középső szám jellemzően eltér attól a számtól, amelyet a traderek az egymás közti kommunikációban használnak. Sokan kényszerűségből alkalmazkodnak ehhez, azonban szerencsére van egy kényelmi funkció, amellyel könnyebbé válik a dolgod. Bővebben a témáról ebben a bejegyzésben olvashatsz.

Ha az egységszorzó funkcióval egyszer beállítod, hogy mi az adott instrumentum “váltószáma” (egységszorzója) az adott számlán, többet nem kell ezzel az ellentmondással foglalkoznod, mert a robot az általad megadott távolságértékeket felszorozza az általad korábban beállított szorzótényezővel. Továbbá, ettől kezdve a robot a kijelzésben is alapul veszi ezt a beállítást, így a szokásos 10-es vagy 100-as DAX spread helyett például 1.0 -át fogsz látni, ha 10-es, és 1.00-át, ha 100-as váltószámot használsz.

Az alábbi képen egy DAX instrumentum látható. Ennek az instrumentumnak 1 pont elmozdulása 1 euró változást jelent az árskálájánál, melyet további 100 egységre bonthatunk (hiszen 1 EUR = 100 eurócent). Emiatt az MT4 a spreadet úgy jelzi, hogy 80. Figyeld meg, hogy az egységszorzó beállítása itt az alapvetés, azaz 1.

Egységszorzó alapbeállítással

Ha most átállítod az egységszorzó sorban lévő 1-es beállítást 100-ra, akkor a spread értéke 0.80 lesz. Innentől kezdve a robot összes olyan paraméterénél, amely távolságot jelöl, alacsonyabb számmal tudod kifejezni a számodra fontos távolságot. Az alábbi képen látszódik, hogy mire gondolok.

Egységszorzó korrigálva

A beállítandó szám 10 vagy 100 lesz. A FOREX instrumentumok esetében itt semmit sem kell beállítanod, a robot automatikusan tudja, hogy ezeknél az instrumentumoknál a 10 kell legyen az alapbeállítás. Azonban más a helyzet a FOREX-től eltérő termékeknél; ugyanis ezeknek a neve minden brókercégnél más és más, ezért tökéletes automatizmust nem lehet rájuk építeni. A programok már jelenleg is tartalmazzák a leggyakoribb elnevezéseket, de elképzelhető, hogy belefutsz egy olyan brókercégbe, amely másként nevezi az adott nyersanyagot, indexet vagy részvényt. Ekkor a következőképpen járj el: oszd el az 1-es számot azzal a legkisebb értékkel, amelyet az árskála mutat. Ha az előző képből indulunk ki, ott az árskála legkisebb egysége a 0.01; ebben az esetben tehát 1/0.01 = 100 a  megoldás. A másik gyakori árskála egység a 0.1, ebben az esetben 1/0.1 = 10, vagyis 10-et kell beállítani.

Tipp: az 1 lot 1 egység szöveggel kezdődő sor megadja, hogy 1 egységnyi elmozdulás hány MT4 pontot, és mekkora összeget jelent számlád devizanemében kifejezve.

Automatikusan felismert termékek

Az expertek legfrissebb verziói a következő szövegrészletekre képesek automatikusan beállítani az egységszorzót. Az alábbiakban nem sorolom fel, de azok a termékek, amelyek nevében megtalálható az alábbi szövegrészletek bármelyike, automatikusan megkapják a helyes egységszorzó beállítást akkor is, ha nevükben kapcsos zárójel, pont vagy valamilyen elő- vagy utótag szerepel (pl. DAX-ECN vagy [DAX]).

 • DAX: DAX, DE30, DE.30, GER30, Germany

 • Dow Jones: DJ30, DJ.30, DOW, DJI, US30, US.30, US30

 • US Tech 100: US100, US.100, USTEC

 • CAC40: FRA40, FRA.40, F40, CAC

 • NASDAQ: US100, US.100, NQ100, NASDAQ

 • ES35: ES35, ES.35

 • AUS200: AUS200, AUS.200

 • IT40: IT40, IT.40

Ha szeretnéd, hogy az újabb verziókba bekerüljön egy általad használt elnevezés, nyugodtan küldd el javaslatodat a konkrét instrumentum megnevezésével a radu kukac traderklub.hu e-mail címre! Köszönöm.

A ‘Kontraktusméret’ beállítása

Ebben az esetben a termék 1 lot kontraktusának mennyiségét hibásan adja meg a bróker. Devizakeresztek esetén 1 lot 100 000 kontraktust jelent, de az arany, az olaj és az indexek esetében ez változó lehet (1, 25, 100 stb.). A méretezés és letétszámítás során különösen fontos, hogy ez az érték helyes legyen, de sajnos ez nem minden esetben van így.

Ha a méretezés során úgy gondolod, hogy a profit deviza beállítása helyes, de a méretezés továbbra is hibás, a beállítási panelen lehetőséged van megadni a helyes kontraktusméretet.

Tipp: az 1 lot 1 egység szöveggel kezdődő sor megadja, hogy 1 egységnyi elmozdulás hány MT4 pontot, és mekkora összeget jelent számlád devizanemében kifejezve. Ha nem vagy biztos a helyes beállításban, próbáld végig az összes kontraktusméretet, és nézd meg, melyiknél látod a megfelelő összeget!

Milyen gyakran kell megismételni ezt a beállítást?

A beállítások instrumentumhoz, számlához és MetaTrader4 alkalmazáshoz kötődnek. Ha több Hibrid+ expertet használsz ugyanabban a terminálban, akkor ezt számlánként egyszer kell beállítanod. Ez azt jelenti, hogy ezek a speciális beállítások nem a magic számhoz, hanem az instrumentumhoz kötődnek. A számlaszámokat azért szükséges bevonni a rendszerbe, mert azonos instrumentumoknak számlánként eltérő elnevezése és beállításai, kondíciói lehetnek.

Amennyiben 4 hétig nem indítod el az expertet, a beállítást újra el kell végezni (ez MT4 korlátozás sajnos).

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top