How Can We Help?

Belső és külső paraméterek

Itt vagy:

Mint szinte minden robotnak, a Hibrid+ expertnek is vannak külső paraméterei (bemenő változói), melyeket a paraméterpanelen keresztül lehet elérni. A külső paraméterek elrendezésére a MetaTrader4-ben rendkívül korlátozott lehetőségek állnak rendelkezésre, ráadásul nem lehetséges köztük kapcsolatot felépíteni, az értéküket ellenőrizni vagy azonnali vizuális visszacsatolást létrehozni. Éppen ezért erre a célra a Hibrid+ expert egy saját grafikus menürendszert biztosít. A menürendszerben elérhető paramétereket belső paramétereknek nevezzük.

  • Külső paraméterek: szinte minden MT4-es robot és indikátor esetében megtalálhatóak. Értékük a adott eszköz paraméterablakában módosítható. A paraméterértékek mentésére és betöltésére ún. SET fájl segítségével van lehetőség.

  • Belső paraméterek: a Hibrid+ saját, chartról elérhető és ott kényelmesen végigjárható hierarchikus menürendszerében található paraméterek. Értékük az elrendezéshez kötődik, a paraméterértékek mentésére és betöltésére ún. elrendezés fájl segítségével van lehetőség.

Miért van szükség külső és belső paraméterekre?

Röviden: azért, hogy kényelmesebb lehetőséged legyen a Hibrid+ összes funkciójának gyors és könnyű elérésére. Ha a Hibrid+ összes paramétere kizárólag a klasszikus, minden hagyományos robotban elérhető külső paraméterekkel lenne szabályozható, akkor a paraméterek elnevezése, rendszerezése, hozzáférése rendkívül kötött lenne. Mivel a programban több száz paraméter van, ezért a beállításuk egy véget nem érő listában görgetve igen fárasztó lenne.

Részletesebben: ahhoz, hogy megvilágíthassam a külső és belső paraméterek közti különbségeket és összefüggéseket, először szeretném megmutatni, hogy mit jelent a valós idejű és a visszatesztelési használat.

Mi a valós idejű és a visszatesztelési használat?

A valós idejű használat azt jelenti, amikor egy élő chartra van helyezve a Hibrid+, a visszatesztelési használat pedig azt, hogy múltbeli adatokon futtatod az expertet. A visszatesztelésnek további két formája van: vizuális és nem-vizuális. Előbbinél lehetőség van arra, hogy a megjelenő charton kattintsunk, a nem-vizuális visszatesztelésnél viszont nincsen.

A visszatesztelés kategóriájába esik még az optimalizáció, mely során tömbösített módon futtatsz visszateszteket az általad megadott intervallumokon.

Ha pedig a valós idejű, valamint vizuális visszatesztelés során lehetőséged van arra, hogy kényelmesen a menürendszerből állítsd a beállításaidat, teljesen logikus elvárás az, hogy a nem-vizuális visszatesztben is legyen erre lehetőséged. A jó hírem, hogy ez teljes mértékben megoldható a Hibrid+ robotban.

Fontos: a valós idejű és visszatesztelési használat sosem keverednek össze, viszont kérésedre kapcsolat jöhet létre köztük.

Külső paraméterek

A külső paraméterek listájában csupán pár olyan paraméter van, amelyet csak és kizárólag innen tudsz állítani (tehát a menürendszerből nem). Ezek olyan fő beállítások, amely beállítása a menürendszerben körülményes vagy megoldhatatlan lenne, ezért a külső paraméterek első szekciójában foglalnak helyet.

Itt megtalálod az összes ilyen paramétert és azok célját.

Magic szám

A Hibrid+ példányok elkülönítésére szolgáló szám. Minden párhuzamosan futtatott példánynál eltérőnek kell lennie!

Bemenő változók betöltése vizuális visszatesztnél

  • Igen – ebben az esetben a külső paraméterek (bemenő adatok) panelen megadott változók értékei minden esetben betöltésre kerülnek a menürendszerbe. Fontos: vedd figyelembe, hogy ilyenkor azok a menürendszer belső paraméterei, amelyekhez külső paraméter tartozik, a teszt indításakor felül lesznek írva!

    Ezt az opciót akkor érdemes választanod, ha egy-egy konkrét helyzetet szeretnél ellenőrizni vizuális teszterben, és gyorsabbnak találod a paraméterpanelen állítani a változókat, mint a menürendszerben.

  • Nem – ebben az esetben a külső paraméterek (bemenő adatok) panelen megadott változók értékei nem kerülnek betöltésre a menürendszerbe. Ez az alapértelmezett viselkedés vizuális visszateszt esetén, ilyenkor a külső paraméterek értékei irrelevánsak, hiszen az expert mindent változót a menürendszerből igyekszik betölteni.

A Hibrid+ példányok elkülönítésére szolgáló szám. Minden párhuzamosan futtatott példánynál eltérőnek kell lennie!

Nem-vizuális visszateszt beállításainak forrása

Eldöntheted, hogy a külső vagy belső paramétereket szeretnéd felhasználni a nem-vizuális visszateszt beállításaként.

  • Bemenő változókból – ebben az esetben a nem-vizuális visszateszt (és az optimalizáció) csak és kizárólag a külső paramétereket használja fel a teszteléskor. Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, ha nem használsz egyszerre több belépési szignált, és nem szeretnéd igénybe venni a menürendszer szolgáltatásait, csupán gyorsan le akarsz tesztelni egy-egy beállítást.

    Vedd figyelembe, hogy ebben az esetben több olyan eset is lesz, amikor egyes funkciók számára nem tudsz külön beállításokat megadni. Példának okáért a belépési szignálok szűréséhez felhasznált mozgó átlagok ezzel a módszerrel központilag, míg a menürendszer segítségével szignálonként állíthatók.

  • Valós idejű példány beállításaiból – ebben az esetben a nem-vizuális visszateszt (és az optimalizáció) az azonos magic számú és instrumentumú példány beállításait tölti be a teszt indulásakor. Ez akkor lehet kifejezetten hasznos, ha szeretnéd, hogy egy valós idejű charton létező példányban elvégzett minden finomhangolást a robot automatikusan felhasználjon a teszt indításakor.

    Például van egy 44-es magic számú EURUSD példányod, amelyet egy valós idejű charthoz csatoltál. Ebben a példányban kényelmesen beállítasz mindent, majd úgy döntesz, hogy futtatsz egy nem-vizuális visszatesztet. Ehhez mindössze annyi a dolgod, hogy a visszatesztelési példány bemenő paraméterinél ennél a paraméternél a Valós idejű példány beállításaiból lehetőséget válaszd ki, illetve a Magic szám paraméternél 44-et adj meg (és persze EURUSD legyen a kiválasztott instrumentum). Ezek után minden esetben, amikor megnyomod a visszatesztelési panel Start gombját, a Hibrid+ beolvassa a valós idejű példányod beállításait.

  • Utolsó vizuális teszt beállításaiból – ebben az esetben a nem-vizuális visszateszt (és az optimalizáció) az aktuális magic számú példány vizuális visszatesztjében legutoljára megadott beállításokat fogja betölteni. Ha még sosem futtattál vizuális visszatesztet az aktuális magic számon, akkor a program betölti a globális elrendezést.

    Ez a módszer azt teszi lehetővé, hogy a vizuális tesztben utoljára elvégzett beállításokat tölti be számodra.

Menü betűmérete, betűtípusa

Ezekkel a paraméterekkel adhatod meg, mi legyen a Hibrid+ menüjének, gombjainak illetve főbb szövegeinek megjelenítési mérete.

Jó tudni: a legtöbb panelnek saját stílusbeállításai vannak, ezért ha egy-egy panel méretezése nem változik meg azonnal, nézd meg az adott panel stílusbeállításait is (később még lesz erről szó).

Menü panel aktív, inaktív háttérszíne

Ez a két szín a legfelső aktív, illetve az alatta lévő inaktív almenük háttérszínét adja meg.

Menübejegyzések háttérszíne, szövegszíne

A menüben a paraméterek háttér- és szövegszínét tudod itt megadni.

Kiválasztott menübejegyzés háttérszíne

A menüben az éppen kiválasztott (kinyitott) menübejegyzés háttérszínét tudod itt megadni.

Inaktív menübejegyzések háttérszíne

Azoknak a menüknek és paramétereknek a háttérszínét tudod itt megadni, amelyek valamilyen összefüggés miatt az aktuális konfigurációban irrelevánsak.

Menüikonok kikapcsolt, bekapcsolt színe

A teljes és egyéni menü alap gombjainak ki- és bekapcsolt színét tudod itt megadni.

Almenük egymás mellé nyitása?

  • Igen – ebben az esetben a menü bejegyzései egymás mellé nyílnak, így teljes mértékben áttekintheted, hol állsz éppen a menü hierarchiájában.

    Ezt az opciót akkor érdemes választanod, ha bőséges szabad hely áll rendelkezésedre és legalább Full HD felbontással rendelkezel.

  • Nem – ebben az esetben a menübejegyzések átlapolva (kicsit eltolva, egymás felett) nyílnak meg. Részben így is áttekinthető, hol vagy a menürendszerben és ez a megoldás jóval kisebb képernyőn is használható.

    Ez az alapbeállítás.

Kényszerített időzítés offline charton

Ennek a paraméternek kizárólag akkor van jelentősége, ha offline chartokon dolgozol. Némely régebbi offline chart generáló szoftver helytelenül működik, és nem küld tickeket a generált chartra. Ezek a hibás programok robotfuttatáskor problémát okoznak, hiszen a robotok alapvetően csak az árfolyamelmozdulások esetén képesek működni. Ez a funkció garantálja, hogy az ilyen rossz chart generátor szoftverek által előállított offline chartokon is rendben működjön a program. Ha offline chart használó vagy, először próbáld úgy futtatni a Hibrid+ expertet, hogy ez a paraméter Nem állapotra van állítva. Ha úgy nem menedzseli a program a pozíciót és nem reagál az árfolyamelmozdulásokra, hagyd az alapértelmezett Igen állapotban ezt a kapcsolót.

Ha nem tudod, hogy mi az offline chart, akkor nyugodtan hagyd figyelmen kívül ezt a paramétert.

Nulla érték, pozitív és negatív tartomány színe

A program bizonyos esetekben ha egy összeget vagy piptávolságot jelenít meg, külön színnel jelöli a pozitív és a negatív tartomány, valamint a nulla színét.

Kikapcsolt gombállapot színe

A kikapcsolt gombokhoz tartozó szín.

Bekapcsolt gombállapot első, második, harmadik, negyedik színe

A programban a leggyakrabban két állapotú gombokkal találkozol, de előfordulnak olyan gombok is, melyeknek három vagy négy állapota van. Ezekhez az állapotokhoz rendelhetsz itt színeket.

Inaktív gombállapot színe

Az inaktív vagy letiltott gombok színe.

Hibakereső mód

A Hibrid+ működésének részletesebb naplózását lehet itt bekapcsolni.

Ezt a paramétert nyugodtan hagyd figyelmen kívül!

Hagyj üzenetet

Tartalomjegyzék
Go to Top