Miért ne becsüld alá a tőzsdepszichológia jelentőségét?
Nagyon sok online kereskedő nem veszi komolyan azt a csontig lerágott intelmet – vagy talán nem is hallott róla –, miszerint a siker záloga nyolcvan százalékban a helyes pszichológián, és a maradék húsz százalék a technikán és a gyakorláson múlik. Így nem meglepő az a statisztika, hogy hosszútávon a kereskedők körülbelül  95%-a folyamatosan veszít, és sok esetben a teljes számlaegyenlegét is lenullázza.
Azok, akik felhívják a figyelmet a belső munkára, hosszú évek óta kereskednek, tapasztalt tréderek, ám a legtöbb ember mégis legyint rá, vagy abban bízik, hogy ő lesz az az üdítő kivétel, aki a csupán a technikai ismereteivel és annak alkalmazásával a nyereségesen kereskedők egy-két százalékához fog tartozni. Csakhogy az a bizonyos egy-két százalék éppen azért nyerő, mert elvégezte magán a belső munkát és átalakulást.

Aztán ha az első számla elfüstöl, utána több forgatókönyv is szóba jöhet, de példának nézzünk hármat.

  1. Az ember feladja, mondván, hogy „a forex hülyeség, csak veszteni lehet.” Ezzel a hozzáállással a legjobb, amit tehet, mivel kitartás, motiváció és a kereskedés szeretete nélkül nem érdemes folytatni ezt a tevékenységet.
  2. Újra feltölti a számlaegyenlegét, és keresi tovább a tuti stratégiát, oktatásokat, indikátort, expertet, azaz a Szent Grált. Neki minden bizonnyal még hosszú lesz az út, és nem utoljára utal pénzt a brókerhez. Nem kizárt, hogy később ő is feladja.
  3. Folytatja a kereskedést, de most már nem csak a tuti technikára összpontosít, hanem megvizsgálja a veszteségek valódi okait, és a belső fejlődésre helyezi a hangsúlyt. Nagy valószínűséggel ő lesz az, aki később a sikeres kissebséghez fog tartozni – amennyiben kitartó marad.
A jó technika – stratégia – természetesen fontos, de egy fapadosabb kereskedési szisztémával is lehet profitot termelni, ha pontosan betartjuk annak szabályrendszerét – pénz és kockázat kezelését, és természetesen már rendelkezünk a pszichés és mentális alkalmassággal. Tehát, a hosszútávú siker nem csupán a briliáns kereskedési technikán múlik, de az biztos, hogy a minden szempontból felkészült kereskedő kezében nagy dolgokra képes.
Alapvetően nem arra van kódolva az ösztönrendszerünk, hogy a devizapiacon vagy a tőzsdén kereskedjünk. Az emberré válás útjáról sok százezer éves bevésődéseket hoztunk magunkkal, melyek nagy része gátja az online kereskedésnek. A törzsfejlődés során a túlélés volt a szempont, és nem a profit elérése a tőzsdén, tehát a legtöbb ösztönös reakció köszönőviszonyban sincs az online kereskedés területével. A siker érdekében felül kell emelkedni az érzelmek és az ösztönök sürgető parancsain, és nem azok szerint cselekedni. Ezen a területen rendkívül fontos a tudatos cselekvés – vagy nem cselekvés.

A legtöbbünkben mélyen működik egy vagy több mechanizmus, amely nagy szorgalommal azon munkálkodik, hogy pénzt veszítsünk a piacon. A nyereséges kereskedéshez elengedhetetlen, hogy ezeket az ellenerőket felismerjük és kikapcsoljuk. A profi tréderré válás nem a technikai ismeretek elsajátítása miatt húzódhat el évekig, hanem a számos pszichés akadály miatt, amelyek személyenként igen változatosak lehetnek. Mivel nem vagyunk egyformák, egyénenként változó, hogy kinek mennyi akadályt kell lebontani, és nem lehet tudni, hogy mennyi időbe és munkába telik a profi, majd mester szint. A bennünk rejlő pszicho csapdák között van sok általános és jól behatárolható, ám egyénenként jóval árnyaltabbak azok a mentális gátak, amelyeket le kell küzdeni. Minden bizonnyal léteznek olyan emberek, akik születésüktől fogva kivételes lelki alkattal bírnak, és számukra nem adódnak különösebb pszichés nehézségek a kereskedésben. Ám véleményem szerint ők nagyon kevesen lehetnek.

Szeretnéd elsajátítani a kereskedés és piacelemzés képességét?

Ha érdekel a technikai elemzés, és szeretnél elsajátítani egy nyereségesen működtethető szabályrendszert, akkor a figyelmedbe ajánljuk a Szörf Mini Kereskedési Stratégiát, továbbá a Tőzsdeklubot, ahol láthatod és begyakorolhatod a rendszer alkalmazását.

Csatlakozz a Tőzsdeklubhoz!

Tetszett ez a cikk? Oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson!

Hozzászólás

A szerzőről: Horváth Gábor

Horváth Gábor vagyok, a Trader Klub társalapítója és szerkesztője. 2006-ban kezdtem a tőzsdei kereskedést, 2010-től a kereskedés a fő tevékenységem. Számomra ez nem munka, hanem hivatás. Szeretem azt, amit csinálok. Ez a szerelem hozta magával, hogy elkezdtem átadni az ismereteim és a tapasztalataim azoknak, akik szintén elhivatottságot éreznek a szakma iránt.