A cikket Horváth Gábor írta.

A piac bármikor megtehet bármit. Ha lebontjuk részeire mit látunk, hogyan működik? Akármelyik piac legalapvetőbb elemei a tréderek, akik erőként hatnak az árra. A profit csinálásnak két módja van: alacsonyan venni és magasabban eladni, vagy magasan eladni és még alacsonyabban venni. Ha azt vesszük alapul, hogy mindenki pénzt akar keresni, akkor egy oka van, hogy valaki vesz, mégpedig, ha úgy gondolja, hogy amit vett, azt magasabban tudja eladni a jövőben. Ugyanez érvényes arra is, aki el akar adni. Ő úgy gondolja, hogy majd alacsonyabban tudja visszavenni, amit eladott. Tehát minden ármozgás azt tükrözi, hogy az egyes tréderek mit ítélnek meg magasnak vagy alacsonynak. A piaci viselkedés alapelvei elég egyszerűek, mert három nézőpont létezik.

  1. Akik szerint alacsony az ár.
  2. Akik szerint magas az ár
  3. Akik várnak, hogy eldöntsék.

Ha egyensúly van, az ár stagnálni fog, mert mindkét oldal elnyeli a másik oldal tetteinek erejét. Ha nincs egyensúly, akkor az ár a nagyobb erő irányába fog menni. Bármelyik pillanatban meg tudjuk nézni, hogy melyik erő a nagyobb azáltal, hogy összehasonlítjuk a mostani árat egy korábbival. Azonban azt sosem tudhatjuk, hogy hány kereskedő várakozik a becsatlakozásra, vagy hány gondolja meg magát és zárja pozícióit. Ha ezt átgondoljuk, akkor rájövünk, hogy tulajdonképpen semmi nem akadályozza meg azt, hogy bármi bármikor megtörténjen a piacon.

Valószínűség

Életünkben minden nagy valószínűségekre épül, így erre vagyunk kondicionálva. Ha kilépünk otthonról, hogy eljussunk A-ból B pontba, igen nagy a valószínűsége, hogy meg is érkezünk – szinte biztos. Ezzel ellentétben a piacon majdnem biztos sincs, ott csak kisebb és nagyobb valószínűségek vannak. Minden trade egyedülálló, egy valószínűsíthető kimenetellel, mely statisztikailag teljesen független az összes többitől. Ha ezt nem tudod elfogadni, nem ismered és nem érted meg a valószínűségek természetét, akkor stresszes és bizonytalan leszel a kereskedésben.